Ексклюзиви
понеділок, 01 березня 2021 19:10

Прем'єра українського фільму відбулася на Берлінському кінофестивалі

Автор: facebook.com
  Марія Федорченко у фільмі "Стоп-Земля" грає старшокласницю. Окрім майбутніх екзаменів, вийти із зони комфорту її змушує закоханість в однокласника. Стрічка представляє Україну на кінофестивалі Берлінале 2021
Марія Федорченко у фільмі "Стоп-Земля" грає старшокласницю. Окрім майбутніх екзаменів, вийти із зони комфорту її змушує закоханість в однокласника. Стрічка представляє Україну на кінофестивалі Берлінале 2021

Сьогодні, 1 березня, стартував 71-й Берлінський міжнародний кінофестиваль. Серед прем'єр - українська драма "Стоп-Земля". Бере участь у конкурсній програмі Generation 14Plus.

16-річна Маша навчається у столичній школі в 11 класі. Готується до екзаменів. Почувається відсторонено в колективі. Впевнена в собі тільки поруч із друзями. Закохується в однокласника Сашу. Має наважитися проявити свою симпатію, аби знати, чи є взаємність, за сюжетом.

"Стоп-Земля" - повнометражний ігровий дебют режисерки Катерини Горностай. Щоб достовірно показати життя підлітків, залучила до проєкту непрофесійних акторів. Для пошуку героїв відвідувала уроки у київських школах. Спостерігала за роботою класу та робила фотопортрети. Провела інтерв'ю з понад 200 учнями, відібрала 25. Працювала з ними в акторській лабораторії восени 2019-го. Для зйомок сформували власний клас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали трейлер українського фільму-учасника Берлінале

"Катерина Горностай поєднує принципи художнього й документального кіно, - каже продюсерка фільму Ольга Бесхмельниціна. - У роботі з героями йде від їхньої суті. Створює на майданчику такі умови, щоб актори відчували себе органічно, самими собою. Сценарій змінювався залежно від виконавців. Манера зйомки схожа на документальну.

В основі сюжету - автобіографічна історія. При цьому режисерка розкриває світ сучасних старшокласників. Кіно концентрується на відчуттях героїв. Дає можливість побути на місці 16-річних. Зрозуміти їхнє мислення і спілкування, переживання і тривоги, чуттєве ставлення до буденних ситуацій. Зацікавить не тільки підлітків, а й батьків. Допоможе краще зрозуміти своїх дітей.

Дебютний повний метр – гарна можливість відкрити світу кіно нове ім'я. А Берлінале – один із найважливіших кінофестивалів, до якого прикута увага в Європі та далеко за її межами. Це й масштабний майданчик кіноринку, де збираються дистриб'ютори, бродкастери та закупівельники з усього світу. Прем'єра гарантує потрапляння в поле зору кіноспільноти та широкого кола глядачів. Україні потрібна якісна презентація на таких заходах, аби бути помітним гравцем у глобальній кіносистемі".

71-й Берлінале триває у форматі онлайн 1-5 березня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хіт Берлінале-2020 виходить в український прокат

В основному конкурсі цьогорічного Берлінале представлено 15 фільмів. Жодного американського чи британського. Загалом на фестивалі – 139 стрічок із 59 країн.

Журі визначить переможців у п'ятницю. Церемонію нагородження планують провести у червні.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єра українського фільму відбулася на Берлінському кінофестивалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі