Ексклюзиви
понеділок, 02 липня 2018 17:38

"Повертаємо Україну до європейської сім'ї": на Софійській площі американський актор декламував "Портрет Лінкольна"
5

"Шляхи дружби" на Софійській площі в Києві
Фото: Юлія Овсяннікова
"Шляхи дружби" на Софійській площі в Києві
"Шляхи дружби" на Софійській площі в Києві
"Шляхи дружби" на Софійській площі в Києві
"Шляхи дружби" на Софійській площі в Києві

Вчора, 1 липня, на Софійській площі в Києві відбувся концерт "Шляхи дружби. Равенна - Київ". У ньому взяли участь 300 музикантів з Італії та України. Концертом просто неба керував художній керівник італійської опери "Ла Скала" Ріккардо Муті.

Музиканти з Молодіжного оркестру Луїджі Керубіні разом з оркестром і хором Національної опери України і музикантами з Маріуполя зіграли твори Джузеппе Верді та симфонічну поему "Портрет Лінкольна". Її декламував голлівудський актор Джон Малкович. Цей твір американський композитор Аарон Копленд написав у розпал Другої світової на честь національного героя американського народу Авраама Лінкольна. Зазвичай в ролі читця-декламатора уривків з текстів Президента Лінкольна виступають відомі актори чи громадські діячі - Маргарет Тетчер, Білл Клінтон, Барак Обама, Ніл Армстронг, Кетрін Хепберн, Пол Ньюман, Джейн Фонда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україну ніби стерли із карти - Малкович про настрої американців

"Шляхи дружби. Равенна – Київ"- це музичне свято, яке поєднує Україну та Європу і повертає Україну до родини європейських народів, - сказав президент Петро Порошенко. - Важливо, що цей концерт відбувається у часи, коли Україна дає відсіч військовій агресії РФ. І ми маємо підтримку усієї Європи і всього світу, щоб нарешті на нашій землі запанував мир".

Проект здійснюється у співпраці з мерією міста Равенна і музичним фестивалем Ravenna Festival. Подібні концерти вже відбулись у Бейруті, Єрусалимі, Єревані, Стамбулі, Нью-Йорку, Каїрі, Дамаску, Найробі, Токіо, Тегерані.

"Ідея "Шляхів дружби" зародилася понад двадцять років тому в Сараєво. Ми всі були вражені трагедією, яка там відбувалася, - сказав Рікардо Муті. - Хотіли щось передати від італійської Равенни в знак братства і зрозуміли, що найкращий засіб - це музика. Разом з понад сотнею музикантів ми перелетіли Адріатичне море на борту військових літаків, щоб виступити в місті, яке ще продовжували бомбити. Це був початок подорожі, яка в наступні роки призводила нас у неймовірні місця і яка дала нам можливість виступати з діячами різних культур і віросповідань. Це - щорічне паломництво, яке нагадує нам, що музика - це універсальна мова, яка нас всіх об'єднує".

Квитки на концерт коштували 700-1100 грн.


Засновник і автор проекту Ріккардо Муті - художній керівник і головний диригент театру "Ла Скала". Керівник Зальцбурзького фестивалю, провідних світових оркестрів - Чиказького і Філадельфійського симфонічних, Філармонічного оркестру в Лондоні, довічний почесний диригент Римської опери.

Зараз ви читаєте новину «"Повертаємо Україну до європейської сім'ї": на Софійській площі американський актор декламував "Портрет Лінкольна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі