Ексклюзиви
четвер, 02 липня 2020 16:01

Посткарантинний світ наблизив нас до Джорджа Орвелла

Автор: theatreonpodol.com
  Виставу "1984" за мотивами роману Джорджа Орвелла у київському "Театрі на Подолі" поставив режисер  Сергій Павлюк
Виставу "1984" за мотивами роману Джорджа Орвелла у київському "Театрі на Подолі" поставив режисер Сергій Павлюк

26-29 червня у київському Театрі на Подолі показали виставу "1984" за мотивами антиутопії англійця Джорджа Орвелла.

У тоталітарній державі править одноосібний лідер Старший Брат. Член партії Вінстон Сміт в душі намагається протистояти системі. Усвідомлює брехню і маніпуляцію влади. Знаходить однодумицю — коханку Джулію. Партія забороняє секс для повного контролю над думками й почуттями своїх членів. Пару викриває Поліція думок. Катує на допиті й заставляє підкоритися системі, за сюжетом.

Виставу перенесли з 25 березня. Квитки розкупили на пів року вперед. У залі було 15 глядачів. Сиділи в масках по п'ятеро в одному ряді. Враження від постановки в умовах карантину розповідає Ірина Скрипак, головна редакторка видання "Колесо життя ":

"Посткарантинний світ ще більше наблизив нас до антиутопічного сценарію життя. Мужність і безвихідь Вінстона Сміта торкається серця кожного. Ніхто вже не певен у тому, що завтра не вживлять чи то вакцину, чи то чіп, чи то телеекран у кожен дім – для контролю над дотриманням режиму ізоляції. Тому в ролі головного героя кожен може впізнати себе. На тлі тортур, де Сміта опускають у скляний куб із водою під струмом, справжніх пострілів, роботизованих голосів наглядачів Старшого Брата, манекенів і маріонеток в уніформі ознакою справжнього життя стала музика Джузеппе Верді.

Автор: theatreonpodol.com
  Роль Вінстона Сміта зіграв Ігор Ніколаєв
Роль Вінстона Сміта зіграв Ігор Ніколаєв

В основі п'єси Майкла Джина Саллівана - зворотній відлік подій. Все починається з допиту бунтаря Вінстона Сміта на підставі його щоденника. Герой виливав туди свої сумніви з приводу чинного режиму. Солдати катують Сміта. Намагаються зрозуміти мотиви зради. Поступово самі починають сумніватися у постулатах Старшого Брата. Останній - втілює колективний образ тваринного начала в людині. Наче Гамлет, читає промову про довершеність диктатури, насолоду від неї. Старший Брат віч-на-віч зі Смітом провадить найжорстокіші тортури . Застосовує найсильніший прийом психологічного насильства — газлайтинг. Це коли людину змушують сумніватися у власній свідомості, адекватності й реальності. Переконують, що біле — чорне, а на руці — 4 пальці замість 5. В результаті Сміт ламається і перетворюється на недієздатну тварину.

У час пандемії ширяться думки про теорії змови, бо з телеекранів показують війну з вірусом. Як не згадати тези з роману про війну чи то з Євразією, чи то з Остазією? Гасло "війна – це мир" отримало новий, віртуальний аспект.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Клітка, агроволокно, ланцюги: чи вдасться зламати систему за Орвеллом

За 2 місяці карантину 4 моїх друзів перечитали "1984" Орвелла. З одного боку, щоб освіжити в пам'яті сюжет, з другого – щоб зрозуміти, якою може бути абсолютно контрольована реальність. Перебуваємо в сценарії антиутопії "посткоронавірусний світ". Як каже футуролог Валерій Пекар: самі обираємо вектор майбутнього — в нову епоху Просвітництва або в нову епоху інквізиції".

З 1 липня київський Театр на Подолі у відпустці. Наступний сезон розпочнеться у серпні. Виставу "1984" Майкла Джина Саллівана за мотивами роману Джорджа Орвелла покажуть 1-3 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Посткарантинний світ наблизив нас до Джорджа Орвелла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі