пʼятниця, 23 лютого 2018 11:06

Поляки випустили марку, присвячену головнокомандувачу УПА

27 лютого у Верховній Раді України відкриють виставку філателістичних знаків про Романа Шухевича. Її приурочать до 110-річчя з дня народження головнокомандувача УПА та 75-річчя створення Української повстанської армії.

Покажуть зразки марок із зображенням Романа Шухевича, які видавали в США, Польщі та Україні. Колекцію протягом 20 років збирає історик з Тернополя Василь Штокало.

"Марки, конверти та інші філателістичні знаки в моїй колекції займають 48 аркушів формату А3, - розповідає Василь Штокало. - Першою була марка Підпільної пошти України, яку створили члени ОУН 1949 року. Спочатку таку філателію друкували в Західній Німеччині, згодом вона почала з'являтися в Сполучених Штатах.

Створені українськими націоналістами марки не могли використовуватися для оплати поштових послуг, але в США їх дозволяли клеїти на конверти поруч із офіційними. Американцям подобалось так дошкуляти совітам. Правда, якщо подібний лист приходив до Радянського Союзу, то його відразу знищували. А відповідні органи зацікавлювалися особою отримувача".

Автор: wikimedia.org
  Серія марок Підпільної пошти України. Тарас Чупринка - одне з підпільних псевдо Романа Шухевича.
Серія марок Підпільної пошти України. Тарас Чупринка - одне з підпільних псевдо Романа Шухевича.

Одна з родзинок колекції — неофіційна марка польської профспілки "Солідарність", яку видали 1987 року.

"Цей артефакт показує, що не завжди українсько-польські відносини були напруженими, - продовжує Штокало. - "Солідарність" на чолі з електриком, майбутнім президентом Польщі Лехом Валенсою виступала за вихід Польщі з-під впливу СРСР, встановлення демократії. Українську повстанську армію, литовських Лісових братів та інші антикомуністичні рухи в Східній Європі сприймали як своїх історичних однодумців і союзників. Щоб розхитувати тоталітарний режим, "Солідарність" випустила колекцію марок. З українців на них представлені Роман Шухевич та Голова проводу ОУН Ярослав Стецько".

Автор: Pro Aris et Focis
  Марка, видана польською профспілкою "Солідарність".
Марка, видана польською профспілкою "Солідарність".

Експозиція під назвою "Від столиці Воюючої України (ОУН-УПА-УГВР), село Бишки на Тернопіллі – до столиці незалежної України, Київ" працюватиме у Верховній Раді до 2 березня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Володимир В'ятрович видав збірку оповідань

Роман Шухевич - головнокомандувач УПА. Народився 30 червня 1907 року у Львові. Очолював галицький крайовий провід Організації українських націоналістів. У 1941-1942 роках був командиром військового підрозділу "Нахтігаль" у складі іноземних легіонів Вермахту. Був головою Секретаріату Української головної визвольної ради. Загинув 5 березня 1950 року у бою із загоном радянських спецслужб в селі Білогорщі поблизу Львова. Мав підпільні псевдо "Білий", "Дзвін", "Роман Лозовський", "Степан", "Чернець", "Чух", "Тур", "Тарас Чупринка". Посмертно нагороджений званням Героя України.

Зараз ви читаєте новину «Поляки випустили марку, присвячену головнокомандувачу УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі