четвер, 11 жовтня 2012 03:05

Поляк зіпсував картину Ротко, щоб влаштувати в суді дискусію про мистецтво

Польський художник, який зіпсував полотно експресіоніста Марка Ротко в лондонській галереї сучасного мистецтва Tate Modern, в ході першого судового засідання у середу відмовився визнати свою провину, повідомляє агентство Рейтер.

Автор: cnn.com
 

За словами адвоката обвинуваченого, 26-річний виходець з Польщі Влодзімеж Уманець намір відстоювати свою невинність у суді.

"Це може здатися цинічним, але він буде радий постати перед судом, таким чином, він сподівається затіяти дискусію про сучасне мистецтво", - розповів адвокат художника.

Уманець пред'явлено звинувачення в нанесенні збитку на суму, що перевищує 5 тисяч фунтів стерлінгів. Судом йому було відмовлено у звільненні під заставу.

Громадянин Польщі Уманець був арештований поліцією британського графства Західний Сассекс в місті Уортінг в понеділок увечері. Днем раніше у всесвітньо відомій галереї Уманець безперешкодно підійшов до картини Ротко "Чорне на коричневому", вартість якої оцінюється в кілька десятків мільйонів фунтів стерлінгів, і написав в кутку чорною фарбою: "Володимир Уманец'12.

Потенційний шматок жовтизни". Уманець, як зазначалося, покинув галерею, а співробітників музею на місце події покликали відвідувачі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картина Марка Ротко встановила рекорд на торгах післявоєнним мистецтвом

Після інциденту художник не намагався переховуватися, він навіть дав кілька телефонних інтерв'ю британським газетам. Зокрема, Уманець заявляв, що його дії лише додадуть вартості картині експресіоніста. Він визнав, що більше йому нічим зайнятися, оскільки він бездомний і безробітний. Як зазначає агентство Рейтер, Уманець приїхав до Великобританії три роки тому, однак у нього немає ні роботи, ні постійного місця проживання.

Він називає себе одним із засновників руху "йелоізма", або "жовтизни", яке він визначає як "елемент сучасної візуальної культури".

Зараз ви читаєте новину «Поляк зіпсував картину Ротко, щоб влаштувати в суді дискусію про мистецтво». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі