понеділок, 05 вересня 2011 13:23

Польський театр встановив космічний корабель на Софіївській площі
16

Фото: Фото: Наталя Чубенко

3 і 4 вересня на Софіївській площі у Києві польський театр "Бюро подорожей" показав вуличну виставу "Планета Лем".

Спектакль поставили за мотивами творчості польського фантаста Станіслава Лема. Біля дзвіниці Софії стояла біла конструкція із екранами і антенами-тарілками. Вона нагадує космічний апарат. Її оточили парканом, за яким сотня-дві глядачів. Під звуки електронної музики лунають рядки із "Зоряних щоденників Ійона Тихого" Станіслава Лема: "Усю розумову працю перебрали на себе роботи. Людям залишили тільки виконувати найпростіші завдання".

Мандрівника у часі і просторі Ійона грав польський актор Мірон Яґнєвські. Поруч безладно рухаються огрядні люди. Замість одягу мали наліплені тіла, що нагадують мішки жиру. Навколо них їздить на роликах робот у чорному. На екрані космічного корабля показують відео, де світом керують роботи.

"Вистава вчить, що треба бути обережним із технологіями. У майбутньому можна стати їхньою жертвою. Хоча вони нас уже поглинули. Зараз в мене немає інтернету, тому сиджу за комп'ютером годину-дві. А коли був, влітку міг 3-4 години на день сидіти, – розповів після вистави студент-другокурсник Андрій Косько. - Лема не читав. Не знаю. Це режисер такий?"

Вистава належить до програми театрального фестивалю "Дім химер". Він проходить вперше.

Триває з 3 до 11 вересня у київському "Молодому театрі". Має окрему програму, присвячену сучасному польському театральному мистецтву.

"Вразило, що багато було людей, - зазначив директор Польського інституту Ярослав Ґодун. - Творчість Лема дуже складна. Але він народився у Львові, багато українців його читали. Це заохочення до його літератури. Мій улюблений твір Лема – "Соляріс". Прочитав його пізно, у 20 років. Театр "Бюро Подорожей" – найвідоміший вуличний театр у Польщі. Він існує вже 23 роки. На жаль, в Україні не знаю такого. "Бюро Подорожей" співпрацювали в Україні із театром "Арабески" із Харкова. 10 років тому приїжджали до Могилянки виступати. Це найновіша їхня вистава".

Влітку "Планету Лем" показували у Парижі. Найбільше нагород на міжнародних фестивалях театр із польської Познані здобув за спектакль "Carmen Funebre". За основу сценарію взяли інтерв'ю жертв війни на Балканах.

Зараз ви читаєте новину «Польський театр встановив космічний корабель на Софіївській площі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі