неділя, 13 березня 2022 19:23

Польща висунула Жадана на Нобелівську премію

Польща висунула Жадана на Нобелівську премію
Фото: Сергій Жадан / Facebook

Польща висунула українського письменника Сергія Жадана на Нобелівську премію з літератури.

Про це йдеться у заявці Комітету літературознавчих наук польської академії наук.

"Жадан – один із найвидатніших поетів України та чудовий прозаїк, перекладений та нагороджений у світі. На наш погляд, лауреат Нобелівської премії. Вільна Україна значною мірою говорить і думає словами Жадана, уважно їх слухає. Сьогодні поет у Харкові. І він бореться" , – йдеться повідомленні.

Також у зверненні комітет з літератури засуджує збройний напад Росії на Україну та закликає створити в Польщі простір для науковців і викладачів, щоб вони могли продовжувати наукову діяльність, навіть якщо Росія візьме під контроль територію України.

"У військовому кошмарі, спричиненому Кремлем, ми стоїмо на боці вільної України. Надія говорить нам, що українці зрештою дадуть відсіч агресії. Нехай це станеться якнайшвидше. Однак, дивлячись на ситуацію тверезо, треба, на жаль, враховувати, що вторгнення може призвести до окупації чи нав'язування Україні колаборантської влади з Кремлем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Геть Росію – письменники вимагають не пускати агресора на світові фестивалі

Якщо це станеться, то Росія не лише почне експлуатувати Україну в економічному та ресурсному плані, а й інтенсивно й агресивно проводитиме русифікацію, а русифікаційна діяльність неодмінно вдарить по університетах, особливо гуманітарних", — йдеться у повідомленні.

Лідера кримськотатарського народу, народного депутата Мустафу Джемілєва висунули на здобуття Нобелівської премії миру 2022 року.

Зараз ви читаєте новину «Польща висунула Жадана на Нобелівську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі