понеділок, 27 листопада 2017 11:34

Показали перший фільм про супергероя

Показали перший фільм про супергероя
Німий фільм "Знак Зорро" вважають першою стрічкою про супергероя. Фото: folha.uol.com

27 листопада 1920 року у світовий прокат вийшла стрічка "Знак Зорро" режисера Фреда Нібло. Вважається першим фільмом, де головною постаттю є супергерой.

Картина розповідає про іспанського дворянина Дієго де ла Вега, який мешкає в Каліфорнії у XIX ст. Веде подвійне життя. Перевтілюється у благородного розбійника Зорро, який бореться за справедливість, допомагає знедоленим. Для маскування вдягається в чорне, прикриває обличчя пов'язкою з двома отворами для очей. Часто залишає після себе знак "Z", який наносить рапірою.

Фільм був німим і чорно-білим. Образ Зорро втілив американський актор Дуглас Фербенкс — зірка німого кіно.

Попри відсутність надлюдських здібностей, Зорро вважають першим супергероєм в історії кіно. Боб Кейн, один з творців коміксів про Бетмена, зізнався, що при розробці персонажа черпав натхнення з фільму про Зорро. А одним з прототипів Супермена став Дуглас Фербенкс.

2015 року фільм "Знак Зорро" став одним із переможців конкурсу збереження кіноспадщини. Щороку обирають 25 американських стрічок, які є культурно, історично та естетично визначними. Записи зберігаються у бібліотеці Конгресу у Вашингтоні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Касабланку" називають найкращим фільмом всіх часів та народів

Стрічку "Знак Зорро" зняли за мотивами повісті"Прокляття Капістрана" американського письменника і сценариста Джонстона МакКаллі. Його називають "літературним батьком" Зорро. Цей образ знайшов втілення у багатьох стрічках. Зокрема у фільмі 1974 року Зорро зіграв Ален Делон, 1998 — Ентоні Гопкінс, 2005 — Антоніо Бандерас.

Зараз ви читаєте новину «Показали перший фільм про супергероя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі