субота, 12 грудня 2020 17:04

Після реставрації відкрили Андріївську церкву. Відвідувачів чекають з 15 грудня
7

Андріївську церкву відкрили після реставрації
Фото: facebook.com/oleksandr.tkachenko.ua
Андріївську церкву відкрили після реставрації
Андріївську церкву відкрили після реставрації
Андріївську церкву відкрили після реставрації
Андріївську церкву відкрили після реставрації

Сьогодні в Києві офіційно відкрили Андріївську церкву після реставрації. Відвідувачів чекають з 15 грудня.

Щонеділі та на свята тут відбуватимуться богослужіння, а в інші дні церква працюватиме як музей.

Міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що у церкві повністю відреставровано весь живопис, ікони та іконостас авторства видатного архітектора Бартоломео Растреллі. Майстри почистили ліпнину й відшліфували підлогу. Автентичний колір стін XVIII століття завдяки комп'ютерному аналізу допомогли віднайти німецькі технологи.

Також замінено інженерні мережі, встановлено сучасне освітлення, проведені нові системи опалення, подачі повітря, вікна. Для людей з вадами зору та дитячих екскурсій майстри вилили з гіпсу окремі елементи оздоблення храму, щоб до них можна було доторкнутися та відчути їхню форму.

Реставрація Андріївської церкви тривала 11 років. За цей час майстри укріпили схил, фундаменти церкви та стилобату.

"13 грудня у храмі проведуть першу церковну службу. Символічно, що відкриття випало на 320-річницю з народження архітектора", — зазначив Ткаченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після 5 років реставрації Андріївську церкву відкриють для відвідувачів

Президент Володимир Зеленський також прокоментував відкриття Андріївської церкви:

"Радію, що ця унікальна пам'ятка архітектури нарешті відкриває двері для відвідувачів після тривалої реставрації. Відтепер кияни та гості столиці зможуть на власні очі побачити її чудову архітектуру та живопис. Упевнений, що наступного року матимемо ще більше таких приємних приводів для радості, адже у 2021 році розпочинаємо відновлення великої кількості пам'яток культури та архітектури України в межах Національної програми Велике будівництво".

Церкву внесено до попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Україна подаватиме номінаційне досьє для включення Андріївської церкви до основного переліку.

Андріївська церква, побудована у 1747 — 1762 за проєктом архітектора Франческо Бартоломео Растреллі у стилі бароко. Вона є пам'яткою архітектури та монументального живопису XVIII ст. та входить до складу Національного заповідника Софія Київська.

Зараз ви читаєте новину «Після реставрації відкрили Андріївську церкву. Відвідувачів чекають з 15 грудня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі