неділя, 08 квітня 2012 12:02

Письменники обурилися, що комісію премії Василя Симоненка очолила замгубернатора

Письменники обурилися, що комісію премії Василя Симоненка очолила замгубернатора
Поет Василь Симоненко помер 49 років тому

Письменники Черкащини виступили проти нового складу комісії премії Василя Симоненка.

Літературну премію планують збільшити із трьох тисяч гривень до 15 тисяч грн. Але письменники Черкащини не згодні зі списком нового складу комісії. Із 12 членів комісії лише четверо є письменниками.

"У мене і в колег складається враження, що є група людей, яка готова майже приватизувати світлу пам'ять Василя Симоненка. Це неправильно. Конкурсна комісія має бути "різнобарвною". Раніше там були лише письменники. А письменника може об'єктивно оцінити лише читач. Тому у нинішній склад входять високоповажні представники", - зазначив на обласній сесії начальник управління культури ОДА Василь Марштупа.

Депутат і голова спілки письменників Черкащини 48-річна Валентина Коваленко обурилася.

"Коли я і письменники почули про склад комісії, ми розцінили це як розправу над письменниками. Як ганьбу та ігнорування письменницької організації. Тому що склад формувався без порад з нами. Марина Павленко, відома дитяча письменниця, вперше почула, що входить у цей склад. Я теж не знала, що мене включили. Можна ж було порадитися з нами, кого б ми запропонували до нового складу. Раніше комісію завжди очолював відомий письменник. Із 10 членів комісії, восьмеро були письменниками, а зараз лише четверо" - сказала вона.

Решту членів складають чиновники, журналісти, краєзнавці, бібліотекар.

"Я не розумію, чого художню вартість книги мають оцінювати читачі, а не письменники. Ну чому таке ставлення до нас? До комісії має входити хоча би половина письменників. Через це Павленко і я до такого складу входити не будемо. Коли торік лауреатом премії Симоненка став опозиціонер до влади Леонід Даценко, відразу сказали, що "плакала" ваша комісія. Що це, як не розправа над письменниками?"

Коваленко підтримала депутат Любов Майборода, зачитавши звернення до губернатора Тулуба.

"Лауреати можуть комусь подобатися, комусь ні. Але не можна спекулювати ім'ям Симоненка. В попередньому складі три професори, лауреати. Я би людям, які приїхали з Донецька, порадила б зустрітися з Василем Захарченком, єдиним лауреатом Шевченківської премії, який живе на Черкащині. А ми що бачимо, очолювати комісію погоджується чиновниця, заступник губернатора Тетяна Прітченко. Питання по складу повернути на доопрацювання і не ганьбитися".

Зараз ви читаєте новину «Письменники обурилися, що комісію премії Василя Симоненка очолила замгубернатора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі