понеділок, 26 вересня 2011 15:38

Петро Порошенко приїхав до Вінниці послухати джаз
14

Фото: Фото: Аріна Кантоністова

25 вересня американський квартет Абрахама Бартона закрив дводенний Вінницький ХVІ міжнародний джазовий фестиваль.

Квартет відіграв півторагодинний концерт. Звучали композиції в стилі бібоп, соул, r' n' b, фанк, майнстрім та традиційна африканська музика, балади.

"Я готовий приїхати до вас в гості просто так! Ось запрошували на пікнік, обіцяли пригостити такою цікавою стравою, називається — шашлики. Ми з хлопцями не проти це спробувати. Тому чекаємо точну дату запрошення", - сказав саксофоніст Абрахам Бартон.

Японський квартет "Юко Окамото" вперше виступав в Україні.

"Вчора виступали в Одесі. Все дуже подобається, але дуже у вас холодно. Ми не брали з собою теплого одягу", - розповіла лідер квартету та піаніст Юко Окамото.

Японці представили вінницькій публіці композиції, написані Окамото. Та поєднала класичний джаз з японською народною музикою.

"Деякі навіть не помітили в моїх композиціях японських ноток. Але вони там були", - запевнила Юко.

До і після виступу японців в холі концертної зали продавали диски Окамото. За 100 грн. Їх презентувала японка у кімоно Мьюкі Цудзукі. Це подруга Юко, яка останні кілька років живе у Києві.

"Всі гроші за продаж дисків ми направимо на допомогу постраждалим від цунамі та землетрусу в Японії. Юко проводила подібну акцію і в Нью-Йорку, де живе. Вона сама родом з Фукусіми. Там залишилися жити її батьки та брат. Тому, що за горе там нині переживають люди, знає з перших вуст", - зауважила Цудзукі.

У перший день Вінницького джазового фестивалю виступили: проект "Руді Бергер Дуо" (Австрія-Бразилія); тріо "Jerez Texas" (Іспанія-Франція); квінтет "Futurethbno" (Польща-Україна); тріо Артура Дудкевича. Перед початком концертів на площі Театральна, що поряд з концертною залою, під відкритим небом грав єдиний в Україні муніципальний оркестр "Вінбенд".

На виступ австро-бразильського дуету з Києва у Вінницю спеціально прибули посли Австрії, Швейцарії. До них приєднався голова Ради Національного банку України Петро Порошенко. Той щойно повернувся з відрядження у Брюсселі.

"Руді Бергер – чудесний скрипаль! Я від нього у захваті! Для себе джаз я відкрив відносно недавно. До речі, у Вінниці. Два роки тому також проводили джазовий фестиваль. Говорив вже з Михайлом Фрідманом, який очолює в Росії "Альфа-банк". Він планує у Львові збудувати театр для суто джазових концертів. Хочу, щоб у Вінниці також з'явилося щось подібне. Ми звичайно не будемо повторювати за Фрідманом, вигадаємо щось своє", - заявив Петро Порошенко.

Зауважимо, що вінницький фестиваль джазової музики - найстаріший в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Петро Порошенко приїхав до Вінниці послухати джаз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі