середа, 11 червня 2014 12:09

"Перший малюнок нашкрябала цвяхом", - у Києві показують "мережані" пейзажі Людмили Задорожної
32

Фото: Валерія Радзієвська

У київській галереї "АBС-арт" відкрилася виставка художниці Людмили Задорожної "Мережані дні". Пейзажі, натюрморти і портрети 72-річної художниці ілюстрували колись листівки видавництва "Мистецтво", дитячі журнали "Малятко" і "Соняшник".

- Так само, як Білокур, але не тільки квіти, - ділиться враженнями відвідувач виставки 17-річний Микола.

- Перший свій малюнок нашкрябала цвяхом на металевому ліжку. Коли мені подарували на новий рік яскраву листівку зі дідом Морозом, для мене це було свято. Я могла годинами роздивлятися яскраві фарби, - розповідає Людмила Задорожна. Потім почала малювати цвітіння дерев. Зараз - найкраща пора: коли трава рання. Ця свіжість надлихає.

На виставці представлені роботи сучасні роботи і ті, яким уже по 40 років. Писані переважно аквареллю. Картини художниці скидаються на мережива.

- Акварель податлива. Нею можна написати речі дуже душевні, - каже авторка. - Буває, ношу в собі враження місяцями. Поки ти його не напишеш, спокою не матимеш. А наступного ж дня - нові враження. Особливо надихає вечірнє світло ліхтарів крізь листя дерев. А особливо якщо дощ пройшов - то на деревах підсвічуються дощові краплини. Раз таке побачила з вікна свого дому, і заспокоїтися не могла шість місяців, поки не написала картину.

За кордоном роботи Людмили Задорожної найбільше бачили в Німеччині.

- Пам'ятаю, на одній виставці в Гамбурзі тільки розвісили картини - так дну відразу і зняли: її відразу купили. Це був український пейзаж. Німці знаються на мистецтві.

Зараз ви читаєте новину «"Перший малюнок нашкрябала цвяхом", - у Києві показують "мережані" пейзажі Людмили Задорожної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі