вівторок, 30 жовтня 2018 15:45

Перший виступ ВВ відбувся на кінофестивалі

30 жовтня 1987-го вперше на публіці виступив гурт "Воплі Відоплясова". 25-хвилинний концерт відбувся у фойє 3 поверху київського Будинку кіно під час антракту фестивалю "Молодість".

"Були перелякані, але усім 3 нашим фанатам сподобалось", - згадує тодішній басист "ВВ" Олександр Піпа.

Про виступ "ВВ" на кінофестивалі домовлявся перший директор гурту, скульптор Володимир Іванов.

Перший магнітоальбом рокери записали на кухні у гітариста Юрія Здоренка. Касету передали Іванову, який мав досвід організації виступів незалежних музикантів на художній виставці.

Автор: Ретро - "В.В"
  1987 р. Гурт "ВВ" вперше виступає в фойє на третьому поверсі київського Будинку кіно підчас фестивалю "Молодість".
1987 р. Гурт "ВВ" вперше виступає в фойє на третьому поверсі київського Будинку кіно підчас фестивалю "Молодість".

"Сказав їм, що матеріал дуже цікавий, яскравий, але потребує енергійної дії на сцені. Вони відповіли: "Із цим усе окей. Ми знайшли такого баяніста, вам сподобається" Я домовився за цей концерт на кінофестивалі "Молодість", де вперше подивився на надзвичайного баяніста - Олега Скрипку - і взагалі на гурт", - розповідає Володимир Іванов. - Організатори хоч і погодилися на рок-концерт, але не подумали, що такий захід вимагає якогось обладнання. Хоча кіношники - люди технічні, мали б зрозуміти, що потрібне додаткове освітлення, якісні підсилювачі звуку.

У першій концертній програмі звучали "Пісенька", "Товариш майор", "Розмова з Махатмою", "Були деньки".

"Більшість публіки кінофестивалю збиралася випити кави чи викурити цигарку в антракті, вони були не готові, що їх годуватимуть ще й повноцінним художнім продуктом. З одного боку, "ВВ" шокували. Але чим саме вражає група, ніхто не міг збагнути. Через імідж їх сприйняли за сільських музикантів. Це вберегло від неприємностей із комсомолом. У "Воплях" важко було розгледіти "тлетворное влияние Запада". Музики були дуже далекі від будь-яких політичних гасел, нічого в лоб не пропагували і були дуже веселі, сприймалися прийнятними, безпечними. Єдине, що у них питали, чи ВВ - це не ініціали Володимира Васильовича Щербицького, тодішнього першого секретаря ЦК компартії України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На першу "Червону Руту" поп-виконавців приїхало вдвічі більше за рокерів

"У "Молодості" був завжди гарний смак, - каже директор кінофестивалю Андрій Халпахчі. - У 1980-х у Києві було не так багато культурних подій. Наш фестиваль користувався страшенною популярністю, хоча ми й не були ще такими відомими, проте мали свою публіку. 1987-го вже почалась "перебудова", панував настрій надій. Виступ "ВВ" на "Молодості" мав шалений успіх. Це був рівень для молодого гурту. Вже пізніше, але теж у Будинку кіно на "Молодості" одні з своїх перших концертів у столиці дали "Океан Ельзи" та Руслана".

Зараз ви читаєте новину «Перший виступ ВВ відбувся на кінофестивалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі