пʼятниця, 29 квітня 2016 17:10

"Перший месник: протистояння": Старк-консерватор та Кеп-постмодерніст
9

5 травня в український прокат виходить супергеройський фільм "Перший месник: Протистояння". Це вже третій фільм про пригоди персонажа Marvel Капітана Америки (2011 рік – "Перший Месник", 2014 рік – "Перший месник: Іншаі війна").

В 2013 році сценаристи Крістофер Маркус та Стівен МакФілі почали роботу над майбутньою стрічкою, спираючись на комікс "Громадянська війна". До речі, в оригінальній назві фільму після двокрапки зазначено не "протистояння", а саме "громадянська війна".

Після провального "Бетмена проти Супермена", робота режисерів Ентоні та Джо Руссо видається справжнім шедевром, але якщо не думати про засмучене обличчя Аффлека, то цей фільм на четвірочку, що правда тверду.

Перші враження. Й обов'язково з мораллю

 

4 з 5 – це досить непоганий результат, враховуючи те, що супергеройські фільми плодяться з фантастичною швидкістю. Це вартий уваги фільм з чудовою операторською роботою, динамічним сюжетом та ламповою ностальгією. Команда, що працювала над фільмом, зробила все, що могла: повернула старих героїв, додала "нових" героїв, посварила месників, зробила видовищну бійку між месниками, помирила месників, показала крупним планом м'язи Кріса Еванса, додала краплю політики, дрібку злодійства й жменю епічності. Але все це в сумі дає те, що є майже в кожному супергеройському фільмі, хоча й в якісній оболонці.

Знаєте, буває таке відчуття, що фільм тобі, ніби подобається, але розумієш, що Америку тобі не відкрили. Так, у фільмі знову кожен персонаж просякнутий героїчним пафосом, який можна зустріти в будь-якому фільмі Marvel чи DC. Мені не вистачило автентичності та нових поворотів в самій концепції. Мені хотілось бачити нові пригоди зі знайомими мені персонажами, але це "нові" старі пригоди з "новими старими" героями.

Що не поділили Тоні Старк та Капітан Америка

 

Цього разу це історія не просто про супергеройську команду, яка рятує світ, захищає слабких, та карає поганців, а це історія з мораллю, державою та політикою – що, на мій погляд, є далеко не базовим елементом в фільмах про супергероїв. Якби я хотіла політики та драми, то ввімкнула би "Картковий будинок", а для особливих збочинців можна сходити на "Воскресіння"(яке зараз також в прокаті).

Але, як й в "Бетмені проти Супермена", уряд США робить спроби взяти під контроль всю компанію месників. Чим не подобається США (й не тільки) білий, пухнастий та м'язистий (особливо в цій стрічці) Капітан Америка? Певно, їх праведна мета – мир в усьому світі – досягається іноді не дуже гуманними способами: гинуть люди, знищується міста тощо. Вбивця, який вбив іншого вбивцю – сам також вбивця?

Й перед месниками стоїть вибір: співпрацювати з урядом або – бути поза законом. Це той випадок, коли політика показує свою нищівну силу: команда ділиться навпіл. А більшість стрічки показує тяжкі взаємовідносини в сім'ї між Капітаном Америкою та Тоні Старком. До речы, істерить переважно Кеп.

Що треба знати про фільм й не треба знати про сюжет

 

*певно, ми всі колись бачили фільми, де бойові сцени зняті так, що не зрозуміло, хто кого б'є, де чия рука чи нога. Так от, це не про цей фільм. Операторська робота Трента Опалока – вищий клас. Відмінна динаміка, зміна кадрів, гарні плани. Це той випадок, коли ім'я оператора, я б згадувала на рівні з режисерським;

*немає нічого гіршого за жарт, який потрібно пояснювати. Десь 30% фраз, які б мали викликати хоча б посмішку в глядача, викликають здивування. Але хороша новина в тому, що є ще інших 70% – персонажі саркастичні рівно настільки, наскільки цього б хотілось. Не як з Дедпулом, звичайно, але на рівні. Коротше, можна сміливо дописувати слово "комедія" в жанровій палітрі. Але десь на місці так 5-му;

*Старк переживає кризу середнього віку, а Капітан Америка рятує друга;

*у фільмі ностальгують за Халком, який зник, але обіцяв повернутись;

* обидві команди для фінальної битви беруть підкріплення – ще більше супергероїв. Чекайте на павутину й трансформації з розмірами (хоч десь Аффлек не буде сумувати);

* фактично держава втручається в справи супергероїв через неконтрольовану жінку;

* на вас чекає, як мінімум, 2 несподіваних повороти в сюжеті;

*політика, держава та мораль у стрічці є, але вони плавно переплітаються з супергеройським мотивом. Хоча, якщо ви дивились "Бетмена проти Супермена", то знайдете багато схожого, але якіснішого, але все одно бісить;

За кого вболівати

 

Ми живемо в постмодерністському світі, де, в принципі, все, що відбувається довкола нас, є відносним. Чи правий Тоні Старк? Безумовно. Чи неправильно діє Капітан Америка? Та ви що, він взагалі за "мір, дружбу, жвачку", ще й друга рятує.

Світ давно перестав бути чорно-білим. Не існує друзів чи ворогів в чистому вигляді. Як і в будь-якому супергеройському фільмі, у головного поганця цієї серії є причини, щоб бути тим, ким він є. Це протистояння світоглядів, а не добра та зла. Й ваша думка може змінитись декілька разів за фільм – це абсолютно нормально. Але особисто я знаходилась в команді Капітана Америки. Хоча багато персонажів, яким я імпоную, перейшли до мого улюбленого Роберта Дауні-молодшого. Та Капітан Америка, як мені здалось, ближче до філософії постмодернізму – він дав шанс навіть тому, хто, на перший погляд, на нього не заслуговує, а Старк законсервував себе в оболонці головної супергеройської теми – добра та зла. Старк, друже, вибач, але не в цей раз.

Зараз ви читаєте новину «"Перший месник: протистояння": Старк-консерватор та Кеп-постмодерніст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі