субота, 02 липня 2011 15:29

Пам'ятник Бандері у Львові – найгірший з усіх постаментів

Пам'ятник Бандері у Львові – найгірший з усіх постаментів

У Львові зашкалює кількість пам'ятників. Щороку у місті відкриваються нові, до того ж переважно у центральній частині міста. Деякі мистецтвознавці обурюються, що скоро людям не буде де пройти, а доведеться пробиратися поміж усіма пам'ятниками.

"У Львові треба запровадити мораторій на встановлення пам'ятників, адже у місті скоро не залишиться площ, - завив сьогодні з нагоди дня архітектора старший науковий працівник Інституту народознавства імені І. Крип'якевича Василь Расевич. - Багато із них - відвертого антиросійського характеру. Для того, щоб росіянам зробити боляче, ми навіть вулицю назвали на честь екстреміста Джахара Дудаєва. У місті не повинно бути списку осіб, яким "треба" поставити пам'ятники, адже ініціатором такого повинна бути громада. І не можна, щоб певна політична сила, яка прийшла до влади, складала свій список пам'ятників, які потрібно встановити, бо тоді почнеться "війна пам'ятників".

Минулого року політична партія "Свобода" у міській раді ініціювала знести Монумент Слави на вулиці Стрийській. Це монумент воїнам-визволителям – українській жінці та радянському солдату. Згодом вандали зірвали кілька плит на постаменті. Після того цей пам'ятник узяли під охорону місцевою міліцією, так само як пам'ятник Степану Бандері.

Расевич також вважає, що пам'ятник Степанові Бандері є найбільш невдалим пам'ятником у Львові:

"Ні то Дзержинський, ні то Ленін іде. У нього поли плаща розвіваються на вітрі, він стоїть в такій самій позі, як в кожному райцентрі стояв Володимир Ілліч. А ця арка, яка має символізувати соборність України, виконана у стилі Третього Рейху, тільки бракує орла там, де тризуб".

За останній час у центральній частині міста з'явилися пам'ятники Броварям – монах із бочкою на плечі, Леопольду Мазоху, фармацевту і аптекарю Яну Зегу, Никифору Древняку – українському художнику-примітивісту із Лемківщини. У неділю, 3 липня відкриють пам'ятник польським вченим, розстріляним нацистами на Вулецьких пагорбах у 1941 році.

Раніше мер Львова Андрій Садовий висунув ідею звести у місті 33-метрову статую Ісусу Христу на зразок тої, що є у Польщі. Також громадські діячі хочуть поставити пам'ятники Богдану-Ігорю Антоничу, Андрею Шептицькому, Юрію Шухевичу.

Уже підготовлене місце для пам'ятника Володимиру Івасюку на проспекті Шевченка, який фінансує Святослав Вакарчук.

Зараз ви читаєте новину «Пам'ятник Бандері у Львові – найгірший з усіх постаментів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі