понеділок, 15 січня 2018 13:56

Пам'ять українських політв'язнів вшанували на "Вечорі Різдвяних Василів"
5

Діти щедрують поруч з фото Василя Стуса.
Фото: Назарій Мазилюк
Політв'язень, який сидів з Василем Стусом, Василь Овсієнко приніс свій в'язничний одяг.
Ключ від камери №3 (посередині), в якій сидів Василь Стус.
Глядачів розважав різдвяним вертепом дитячий фольклорний театр "Дай Боже"
Зал був переповнений глядачами.

14 січня у Києві відбувся вечір пам'яті репресованих українських письменників "Вечір Різдвяних Василів".

Захід присвячено пам'яті Василя Стуса, Василя Симоненка, Василя Чумака, Василя Еллана-Блакитного, які народилися в ці Різдвяні дні. Цього року свято "Різдвяних Василів" приурочено до 80-річчя з дня народження Василя Стуса.

"Ми продовжуємо традицію Євгена Олександровича Сверстюка, яку він започаткував у Києві ще в 90-х рр., вручаючи премію імені Василя Стуса у День Різдвяних Василів. Адже Василь Стус народився 6 січня, 8 січня народився Василь Симоненко. І багато інших василів, у тому числі і творчих, народилися в ці дні", - говорить організатор заходу Віра Соловйова.

Премія ім. Василя Стуса була започаткована ще у 1989 році Українською асоціацією незалежної творчої інтелігенції. Вона присвоюється творчим людям, але з чіткою громадянською позицією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Англомовний Шевченко став нашим бестселером" - видавець Максим Ходак

12 січня 1972-го року були арештовані і репресовані Василь Стус, Євген Сверстюк, В'ячеслав Чорновіл та інші українські діячі. Саме тому Євген Сверстюк у ці дні вирішив вручати цю премію.

Після смерті Євгена Сверстюка 1 грудня 2014 року, премію ім. Василя Стуса почали вручати українським ПЕН-Клубом під час книжкової виставки "Мистецький арсенал".

"Ми згадуємо тих людей, які боролися в дуже темні радянські часи. Нам важливо це робити, адже зараз багато українців поневіряються в тюрмах російських. Так званих ЛНР і ДНР. Нам важливо пам'ятати і їх", - говорить ректор інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Під час вечора глядачів розважав різдвяним вертепом дитячий фольклорний театр "Дай Боже", який теж нагороджений премією ім. Василя Стуса.

12 січня 1972 року КГБ УРСР у Києві та Львові заарештував 14 діячів дисидентського руху, звинувачених в "українському буржуазному націоналізмі"

Зараз ви читаєте новину «Пам'ять українських політв'язнів вшанували на "Вечорі Різдвяних Василів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі