пʼятниця, 20 квітня 2018 21:45

Відкрили виставку художника, який першим у СРСР зобразив побут європейців

Відкрили виставку художника, який першим у СРСР зобразив побут європейців
У національному художньому музеї відкрили виставку графіка георгія малакова. Фото - day.kyiv

У київському Національному художньому музеї відкрили виставку київського графіка Георгія Малакова. Експозиція "Вільний світ очима Малакова" присвячена 90-річчю з дня його народження. Включає роботи з двох серій "Бенілюкс" і "Навколо Європи" 1960-1970-хх.

"Малаков був першим радянським митцем, хто зобразив побут європейців. Зробив це якісно, мав хорошу графічну школу. 1960-ті - період "холодної війни" - ніхто просто так за кордон не потрапляв, особливо інтелігенція, - каже кураторка Оксана Маричевська. Маричевська.- Брат художника, краєзнавець Дмитро Малаков розповів, що митцю пощастило упіймати момент недовгого послаблення "залізної завіси". В кінці 1950-х СРСР створювало видимість демократії. Малаков купив звичайну туристичну путівку країнами Бенілюксу (Бельгія, Нідерланди, Люксембург -Gazeta.ua). Будучи радянським громадянином – чув перед тим байки про загниваючий захід. Від того, що побачив за кордоном - отримав культурний шок. Створив сотні ескізів. Замальовував навіть інтер'єри літаків, готелів. На чорно-білих зображеннях іноземців були прописані кольори їх одягу. Замальовував торговців сирам, пивом, моряків".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Модний британський журнал вийде з ілюстрацією українського художника на обкладинці

Європейські ескізи створив у техніці линогравюри. Зображення спочатку наносив на линолеум, а потім тиражував на папері.
"Під час другої подорожі Малаков об'їхав всі європейські столиці. Сильне враження справили жінки, що продавали своє тіло на вулицях Парижа. Зробив більше сотні ескізів ню. Не скочувався до порнографічності у картинах. У роботі "Мозаїка Монмартру" жіночі тіла зобразив мозаїчно, з колажуванням. У 1980-х роботи експонувались в Москві. Очевидці розповідали, що виставка збирала натовпи. Сучасники називали його художником техніки й жінок".
Виставка триватиме до кінця травня.

Львівський художник-графік Олександр Аксінін загинув у авіакатастрофі 1985 року. Власну смерть вирахував за давньокитайською "Книгою змін". Казав друзям: "Рахую, і мені постійно випадають цифри 3 та 5". Загинув 3 травня 35-річним. Повертався до Львова з Естонії. Авіадиспетчер помилився: відстань літака від аеропорту становила 56 км, а він назвав дзеркальну цифру – 65.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили виставку художника, який першим у СРСР зобразив побут європейців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі