понеділок, 14 березня 2011 22:24

Особистий архів Надії Світличної передали зі США до України

Особистий архів Надії Світличної передали зі США до України

Держслужбовці виконали волю самої Надії Світличної - правозахисниці, активного члена Закордонного представництва Української Гельсінкської групи (УГГ), редактора-укладача "Вісника репресій в Україні" (США). Ще за життя правозахисниця заповіла, щоби її творчий спадок зберігався на батьківщині вкупі з архівом її брата Івана Світличного. Наступних кілька місяців музейники перетворюватимуть оригінали листів на архівні документи, щоби з ними могли працювати дослідники.

Юрій Савчук, голова Держслужби контролю за переміщенням культурних цінностей:

"Ми повинні згадати Павла Стокотельного, чоловіка Надії Світличної, який у своєму такому невеличкому помешканні зберігав і зберігає ось ці скарби, які вітворюють найскладніші та найгероїчніші сторінки нашої історії".

Євген Сверстюк, дисидент:

"Надія Світлична була великим будителем, це людина, яка світила та будила. І власне в тому вона бачила свою місію. Тому вона й зповідала, щоби ті речі перейшли сюди та продовжували свою роботу".

Нагадаємо, кілька місяців тому до України вже передали близько півтори тисячі аудіокасет із записом інтерв'ю та найважливіших програм, які Надія Світлична готувала та вела на радіо "Свобода" на початках незалежності України.

Вона є авторкою спогадів про А.Горську, Г.Снєгірьова, І.Світличного, В.Марченка, В.Стуса, упорядником збірок Я.Лесева "Мить", М.Руденка "За ґратами", М.Горбаля "Деталі піщаного годинника", В.Стуса "Палімпсести" та ін.

Розшифровуючи і розбираючи передані з таборів матеріали і перетворюючи їх на брошури і книги, численні радіопередачі, Світлична виконувала неймовірно важку роботу. Саме Світличній ми зобов'язані підготовкою до друку,зокрема, книжки Василя Стуса "Палімпсести" та ін.

Упорядковував та сприяв передачі документального архіву вдівець Надії Світличної.

Зараз ви читаєте новину «Особистий архів Надії Світличної передали зі США до України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі