пʼятниця, 09 грудня 2016 18:55

Оголосили переможця премії "Книга року BBC"

Оголосили переможця премії "Книга року BBC"

Книгою року BBC став роман "Забуття" Тані Малярчук.

Письменниця народилася в Івано-Франківську, сім років живе в Австрії.

"На написання роману мене надихнуло фото В'ячеслава Липинського, зроблене за рік до смерті, - каже Таня Малярчук. - На знімку він сидить на стільчику в австрійській глушині з курми на колінах. Завершення сонячного дня, довгі тіні, повне прийняття власної трагедії. За тисячу кілометрів від рідного дому він сказав, що українці - не здатна до державотворення нація хамів і руїнників. Це фото у мене защемило нерв, який відповідає за творчість. Перші 100 сторінок роману переписувала п'ять разів. У ньому переплітаються дві сюжетні лінії. Політика і мислителя та жінки з теперішнього, - розповідає Таня Малярчук. - Липинський один із перших почав говорити про Українську державу. Володимир Винниченко і Михайло Грушевський називали його мерзотником. Казали, що він поляк і не має права втручатися. Зараз ми маємо викривлені знання про цю епоху - зі школи й університету. Щоб добратися до правди, я більше року працювала з пресою та історичною літературою в австрійській національній бібліотеці. З'ясувалося, що тоді у Відні виходили 15 україномовних газет. Зараз дуже добре, якщо є одна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парламент заборонив ввозити в Україну книжки антиукраїнського змісту - Сюмар

У номінації літератури для дітей книгою року BBC назвало "13 історій у темряві" Галини Ткачук.

"Це збірка страшилок. У деяких історіях описані класичні "один хлопчик" і "одна дівчинка", з якими традиційно трапляються халепи або незвичайні події. Чорна-пречорна дама, яка зберігає таємницю у своєму чорному будинку. Монстри та вовкулаки, що живуть у темних кімнатах і в дитячих снах. У деяких з'являються нові цікаві персонажі, як-от: Прозорий чоловік, що лякає одну дівчинку, або Серединожер, що з'їдає усе зсередини", - розповідає про переможця письменниця Тетяна Стус.

Книжка Галини Ткачук цілком вибивається з контексту сучасної української дитячої літератури своїм гумором і "легковажністю". Авторка свідомо грається в "нелітературність". Книжка вибудована на дитячій парадоксальності мислення.

Автор-переможець у кожній номінації отримає премію 1000 фунтів стерлінгів - майже 32 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Оголосили переможця премії "Книга року BBC"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі