Ексклюзиви
пʼятниця, 06 червня 2014 16:48

Офіцери, шаровари, Ляшко та роман про Другу світову - Як відбулось нагородження "Коронація слова-2014"
32

Фото: Сергій Старостенко

У "Коронації слова" переміг роман "Вільний світ" про життя двох родин під час Другої світової війни. За нього авторка Тетяна Белімова отримала 20 тисяч гривень. Церемонія нагородження лауреатів літературної премії відбулась 5 червня у столичному Будинку офіцерів збройних сил України.

На вході по обидва боки сходів та у холі стояли юнаки у білій святковій офіцерській формі. На початку церемонії засновниця конкурсу "Коронація слова" Тетяна Логуш зазначила, що недарма нагородження відбувається у такому приміщенні. За її словами, це пов'язано із подіями, що відбуваються на Сході України.

"Цьогоріч нам надіслали більше 5 тисяч рукописів. Це трохи більше, ніж минулого року, - розповідає Тетяна Логуш. - Щороку твори стають якіснішими. Років 10, як література почала оживати. За цей час стільки нових письменників з'явилося. У 2007-ому перемогла Люко Дашвар. Її книжка стала першим українським бестселером."

Захід відкрили гімном України. Між оголошенням переможців у номінаціях виступали ансамблі у національних костюмах. Вів церемонію артист Василь Ілащук.

На нагородження завітав народний депутат Олег Ляшко. Вручав премію за найкращу прозу для дітей. Після вручення гості фотографувалися у холі та брали автограф у політика більше 12-ти хвилин. Депутата супроводжували двоє охоронців у цивільному. Фотографуватися із Ляшком не забороняли, але просили гостей не торкатися і не обіймати політика.

Україні не вистачає романів, де чоловік бере на себе відповідальність. Так вважає 12-разовий переможець "Коронації слова", засновник власної номінації "Золотий пістоль" та автор 48-ми романів Андрій Кокотюха.

"Остаточно для себе визначив, що це має бути чоловічий роман. Зараз це актуально, бо їх не вистачає взагалі. Потрібні такі книги, як "Три мушкетери", "Вершник без голови", будь-який бойовик чи роман Вальтер Скотта," - вважає Кокотюха.

Після нагородження гостей запросили на фуршет. Подавали вино і канапки з м'ясом та оселедцем та сирну нарізку з оливками. У холі було тісно і душно.

Також на церемонію нагородження завітали письменники Василь Шкляр, Ірен Роздобудько, Павло Вольвач, Максим Кідрук, Володимир Лис, художник і музикант Юрій Журавель, актор і режисер Віктор Андрієнко, співачки Анджеліка Рудницька, Галина та Олеся Тельнюк. Сестри виконали на церемонії дві пісні "І живим, і мертвим, і ненародженним" на слова Шевченка та пісню на вірш Оксани Забужко.

Цьогоріч на "Коронації слова" змагалися у 9-ти номінаціях, серед яких кіносценарії, п'єси, пісенна лірика та відповідні твори для дітей. Загалом преміями чи дипломами відзначили 74-ох авторів. Наступного року відбуватиметься ювілейна 15-та "Коронація слова".

Зараз ви читаєте новину «Офіцери, шаровари, Ляшко та роман про Другу світову - Як відбулось нагородження "Коронація слова-2014"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі