субота, 11 червня 2022 10:58

Одна з найдорожчих в Україні: стала відома доля картини Марії Примаченко

Одна з найдорожчих в Україні: стала відома доля картини Марії Примаченко
Картину Примаченко передали Національному художньому музею України в Києві. Фото - National Art Museum of Ukraine/Facebook

Картину Марії Примаченко "Квіти виросли коло четвертого блока" передали Національному художньому музею України в Києві. Раніше її продали на благодійному аукціоні для ЗСУ за $500 тис.

У музеї картину покажуть відвідувачам, як тільки він відкриється. Вона буде в постійній експозиції, повідомили там.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Малював для "Перцю" та гумористичних книжок: помер український карикатурист Анатолій Василенко

"Хай полотно видатної художниці буде ще одним символом єдності українців у часи випробувань", - написали в пресслужбі музею.

Твір для аукціону зі своєї сімейної колекції подарували Ігор Понамарчук та Дар'я Добріян. Родина Марії Примаченко підтримала аукціон і відмовилася від відсотку з продажу картини на користь ЗСУ.

Полотно придбав українець із закордону за 500 тис $. Для української картини - це рекордна сума.

На виручені кошти Благодійний фонд Сергія Притули придбав 125 бусів для ЗСУ.

Марія Примаченко - українська народна художниця в жанрі "наївного мистецтва". В основі її творчості – народні казки, легенди й оповідання. Роботи Примаченко експонувалися по всьому світу. Ще з 1936 року їх представляли в Парижі, Варшаві, Софії, Монреалі та Празі. Картину "Квіти виросли коло четвертого блока" вона написала 1990 року. Полотно виставили на онлайн-торги наприкінці квітня. Стартова ціна лота становила $5 тис. Організаторами аукціону виступили ДУКАТ та Благодійний Фонд Сергія Притули/Serhiy Prytula Charity Foundation. Продали картину на початку травня.

Зараз ви читаєте новину «Одна з найдорожчих в Україні: стала відома доля картини Марії Примаченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі