середа, 08 вересня 2021 13:56

"Один з найбільш провокаційних та вартісних фільмів Венеційського конкурсу" - що пишуть іноземні видання про "Відблиск" Васяновича

"Один з найбільш провокаційних та вартісних фільмів Венеційського конкурсу" - що пишуть іноземні видання про "Відблиск" Васяновича
Події фільму "Відблиск" відбуваються 2014-го. Головну роль виконав Роман Луцький, його дочку зіграла Ніка Мислицька. Автор: IMDb

На Венеційському міжнародному кінофестивалі відбулася прем`єра фільму "Відблиск" Валентина Васяновича. Gazeta.ua зібрала відгуки іноземних кінокритиків на стрічку.

Події фільму "Відблиск" відбуваються 2014-го, на початку війни на Сході України. Хірург-доброволець Сергій потрапляє до російського полону, де переживає катування. Після звільнення намагається повернутися до мирного життя.

Переконливе висловлювання про жахи збройного конфлікту

"Як і в "Атлантиді" Васяновича, стрічці про близьке майбутнє, що перемогла в секції "Горизонти" на Венеційському кінофестивалі 2019-го, у "Відблиску" бачимо конфлікт між вражаючою, інстинктивно жорстокою історією та відстороненою, холоднокровно продуманою споглядальною манерою її оповіді, - пише кінооглядачка Variety Джессіка К`янґ. - Це робить фільм таким переконливим висловлюванням про жахи збройного конфлікту — зокрема тут, у перші дні російсько-української війни, що триває і досі. "Відблиск" - непрямолінійна та складна стрічка. А також один з найбільш інтелектуально провокаційних та вартісних фільмів цьогорічного Венеційського конкурсу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Презентували трейлер фільму про хірурга, який потрапив у полон до бойовиків

"Сценарист, режисер та оператор Васянович подає події тихо, імітуючи холодну відстороненість агресорів і підкреслюючи той факт, що ці жахи не є сенсацією. Жодних крупних планів, музики чи розповіді не потрібно, щоб передати біль людини, яку катують. Також не потрібно говорити про внутрішню агонію медика, який приймає мовчазне рішення покінчити з життям іншого, щоб позбавити його від подальшого болю", - пише журналістка Deadline Анна Сміт.

Жодних крупних планів, музики чи розповіді не потрібно,

щоб передати біль людини, яку катують

Авторка називає "Відблиск" "спонукальним до роздумів фільмом, який не дає простих відповідей — це темні й тривожні години з крихітними проблисками краси".

"Незвичайно жорстокий фільм від безкомпромісного та блискучого Валентина Васяновича", - пише оглядач ScreenDaily Джонатан Ромні.

"Режисери дослідили тисячу й один спосіб сказати нам, що війна - це пекло. Але мало хто робив це з таким кримінально-холодним ефектом, як український письменник, режисер, оператор та монтажер Валентин Васянович.

Імовірно, будуючи свою драму на реальних злочинах, Васянович не пом`якшує ударів та милосердно не відвертає камеру. Навіть враховуючи каскадерські трюки, акторам доводиться витерпіти немало. Але по-справжньому болісний момент настає після сцени з похмурою іронією: вантажівка, позначена російським підписом "Гуманитарная помощь", у якій виявляється зовсім не безневинні речі".

Це брутальний фільм не лише за змістом, але і за своїми вимогами до глядача

"Це брутальний фільм не лише за змістом, але і за своїми вимогами до глядача. Хоча експерти мають оцінити, наскільки ефективно він відображає реальність української ситуації, - продовжує журналіст. - Навіть адепти більш конфронтаційного напряму сучасного мистецького кіно можуть відчути, що Васянович ризикує применшити значення свого мистецтва, зробивши його приводом для дискусії. Але безсумнівно, що Васянович є режисером безкомпромісної сміливості та блиску. Ми маємо спостерігати за його розвитком зі значним інтересом та навіть деяким трепетом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Або країна розвиватиметься, або ми зникнемо — Валентин Васянович

"Відблиск" Валентина Васяновича бере участь в основному конкурсі Венеційського кінофестивалю. Переможці стануть відомі 11 вересня.

Крім "Відблиску", у Венеції представлять ще два українські фільми. У програмі "Горизонти" покажуть кримінальну драму Олега Сенцова "Носоріг" та фільм спільного виробництва Словаччини, Чехії та України "Цензорка" Петера Керекеса.

Зараз ви читаєте новину «"Один з найбільш провокаційних та вартісних фільмів Венеційського конкурсу" - що пишуть іноземні видання про "Відблиск" Васяновича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі