вівторок, 25 березня 2014 17:22

Оголена художниця розбиває кувалдою вертикаль влади

Оголена художниця розбиває кувалдою вертикаль влади
"Мені не потрібні криваві гроші" - Марія Куликовська

Молода українська художниця Марія Куликовська відмовилася від участі у бієнале сучасного мистецтва Маніфеста 10, що проходитиме влітку у Санкт-Петербурзі. Її проект було відібрано для паралельної програми виставки. 1 березня, щойно перші російські військові ввійшли до Криму, Марія підписала петицію про бойкот Маніфести. "Участь в Маніфесті - це престижно, це нові контакти, заробіток, можливість показати своє мистецтво усьому світові, але мені не потрібні криваві гроші."

Для Маніфести Марія Куликовська підготувала серію відео-роликів, на яких вона оголена розбиває кувалдою соляні стовпи. 25 стовпів із солі Марія створила своїми руками у ПінчукАртЦентрі у проекті "Soma". "Ці стовпи символізують і вертикаль влади, і стереотипи нашого патріархального суспільства, і фалічні символи. Ми самі будуємо ці стовпи у себе в головах, а їх так важко потім зруйнувати. Перевірила це: розбивала 500-кілограмовий стовп 4 години." Відео-інсталяції покажуть на мистецьких ярмарках у Вільнюсі та Відні.

Тим часом Марія живе то в Києві, то в Донецьку. Вона народилась у Керчі, там мешкають її батьки, але їхати додому художниця боїться. "Чула у Криму забирають українські паспорти. А якщо дізнаються, що я у одностатевому шлюбі із шведкою, можуть на 10 років посадити." Зі шведською художницею Жаклін Шабо Марія одружилась у січні 2014. "Коли поверталась в Україну зі Швеції взимку, мене заарештували у Мюнхені - були якісь проблеми із візою. Поліцейський запитав, чому я так довго була в Швеції. Спершу боялась зізнатись, а тоді зважилась - сказала, що у мене було весілля із жінкою. Думала все, зараз знущатися почнуть - це ж функціонери системи. А він мене привітав - я така схвильована була. Той поліцейський зробив усе, аби мене відпустили без штрафу і наслідків. Моя позиція феміністки і дружини в одностатевому шлюбі тримає в постійному тонусі. Це як у боксі: чим сильніший удар витримав, тим більше очок отримав. У батька Жаклін цікава була реакція на звістку про наше весілля - він запитав: то ти що, не справжня жінка? Що тут можна відповісти. Зараз вони не спілкуються, а мої батьки сприйняли новину позитивно."

Більше читайте у наступному номері журналу "Країна" за 27 березня 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «Оголена художниця розбиває кувалдою вертикаль влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі