четвер, 02 лютого 2012 09:39

Нобелівський лауреат Віслава Шимборська померла уві сні

Нобелівський лауреат Віслава Шимборська померла уві сні

Лауреат Нобелівської премії з літератури, велика польська поетеса Віслава Шимборська померла в середу в своєму будинку у віці 88 років.

"Віслава Шимборська померла в своєму будинку. Поетеса померла спокійно, уві сні", - підтвердив секретар Шимборської Міхал Русінек, повідомивши, що поетеса довго хворіла.

Шимборська отримала Нобелівську премію з літератури в 1996 році - як зазначається у присвяченому цій події прес-релізі на офіційному сайті премії, "за поезію, яка з граничною точністю описує історичні й біологічні явища в контексті людської реальності".

Віслава Шимборська народилася 2 липня 1923 року в містечку Курник, недалеко від Познані. З восьми років вона жила в Кракові. Тут закінчила під час німецької окупації підпільну польську школу, недовго працювала залізничним службовцем. В Ягеллонському університеті в Кракові вивчала полоністику (рідну мова та літературу) паралельно з соціологією.

У 1953-1981 роках працювала в краківській газеті "Літературне життя".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 2011 році світ втратив Гурченко, Джобса та Кім Чен Іра

Дебютувала у пресі віршем "Шукаю слово" в березні 1945 року. Перша збірка віршів "Тому живемо" видана в 1952 році.

Шимборська перекладала на польську мову твори французьких поетів.

Вірші польської поетеси перекладено 40 мовами світу, в тому числі російською, а також англійською, французькою, німецькою, голландською, іспанською, чеською, словацькою, шведською, болгарською, албанською та китайською.

Зараз ви читаєте новину «Нобелівський лауреат Віслава Шимборська померла уві сні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі