Ексклюзиви
пʼятниця, 24 серпня 2012 13:10

"Немає у нас патріотизму і гордості" - полтавці про святкування Дня Незалежності
14

Фото: Фото: Сергій ДЗЕХ

24 серпня о 10.00 у Полтаві біля пам'ятника Тарасу Шевченку зібралися півтисячі полтавців. Люди прийшли на покладання квітів до Дня Незалежності України.

Першим до пам'ятника поклав квіти міський голова Олександр Мамай.

"Треба пишатися, що ми українці. Сьогодні тут багато молодих людей. Я бажаю, щоб на кожній митниці вони з гордістю показували український паспорт і говорили: "Ми громадяни незалежної України", - сказав Мамай.

Навпроти міського голови стояли близько 200 студентів. У руках тримали прапори України.

"Моя б воля, то я б краще дома поспав. Так ні, змусили сюди йти, - перемовлялися двоє хлопців років 20. - Ну нічого, закінчиться парад, тоді вже по реальному свято в якомусь кафе відмітимо".

З іншого боку пам'ятника у вишиванках стояли 50-річна Тетяна Марченко і 44-річний Олег Пажул. Коли міський голова відходив від пам'ятника почали кричати: "Банду геть!".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На відкритті пам'ятника Незалежності у Тернополі трапився конфуз

"Свято української незалежності треба по-іншому святкувати. Ми сьогодні збираємося їхати на залізничний вокзал. Там поставимо великі колонки і крутитимемо справжню українську музику. Так привчатимемо людей до української мови, - розповіла Марченко. - Ми щороку так святкуємо День Незалежності. І найголовніше, що люди чують наше послання. Приємно, що з кожним роком все більше полтавців починають говорити українською".

За 10 хвилин полтавці пішли на покладання квітів до пам'ятника загиблим козакам.

"Мало людей прийшло. Напевно більшості начхати на те, що 21 рік як зародилася самостійна українська держава, - сказав чоловік років 50. - Через те, що так мало людей ходять на подібні великі свята нас і вважають бидлом. Немає у нас патріотизму і гордості".

Промову перед пам'ятником виголосив Віктор Животенко, заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації.

"Завдяки Партії регіонів ми рухаємося вперед. І потроху, але впевнено покращується якість життя кожного українця. Зі святом вас", - сказав Животенко.

Дві жінки з натовпу починають сміятися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Благословенна незалежність України

"Про яке покращення він говорить. Хоч би совість мав, - перешіптуються. - Єдине, що зробили "регіонали", то це довели кожного українця до межі бідності. За це точно дякувати не доводиться".

На лавці біля пам'ятника чоловік років 30 обережно згортає великий український прапор.

"На кожен День Незалежності з ним приходжу. Хочу, аби всі знали, що є в Полтаві справжні патріоти", - розповів чоловік.

За кілька метрів від пам'ятника зібралися близько сотні членів Всеукраїнського об'єднання "Свобода". У руках тримали прапори України та української повстанської армії. Кричали: "Незалежність - наше свято, а Бандера - наш герой!".

"Те, що мер із заступником губернатора припхалися - лише показуха. Цим людям не важливі справжні українські цінності", - сказав один із активістів об'єднання.

За півгодини полтавці розійшлися від пам'ятника.

Зараз ви читаєте новину «"Немає у нас патріотизму і гордості" - полтавці про святкування Дня Незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

84

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути