четвер, 23 травня 2013 15:49

Нецке японці кріпили до гаманця і носили на поясі кімоно
5

Фото: Фото: Катерина Гончарова

У столичному музеї мистецтв Богдана та Варвари Ханенків діє постійна виставка мистецтва країн Сходу. Зокрема, у ній представлені експонати японської мініатюрної скульптури нецке. За словами працівників музею, нецке - це поєднання практичного призначення речі і високого мистецтва.

"Нецке японці спершу використовували як брелоки. Це біло близько пів тисячоліття тому. А цінності як витвір мистецтва нецке набули дещо пізніше. Назва нецке походить від ієрогліфів "не" - корінь і "цке" - прикріплювати. Це пов'язано зі звичаєм носити гаманці, кисети, прив'язаними до поясу на шовковому шнурі. Шнурок пропускали під поясом кімоно таким чином, що знизу висів гаманець, а зверху над поясом кріпили нецке. Створенню цих фігурок в Японії приділяли таку ж увагу, як і картинам чи великим скульптурам, - каже Іван Хом'як, знавець японської культури.

До мистецтва нецке звертались художники різних стилів. Як ті, що будували храми, так і різьбяри ляльок. Нецке для бідних робили із дерева, для багатших — зі слонової кістки. Покривали фігурки лаком. Велику увагу приділяли деталям.

"Зазвичай нецке символізують щось хороше і добродушне. Образи для фігурок часто запозичували з повсякденного життя. Також - із фольклору, історії, літератури. Деякі відігравали роль амулета. Наприклад, фігурки тварин із 12-річного далекосхідного астрологічного циклу. Одна з легенд розповідає, що коли почалася проповідь Будди, всі живі істоти кинулися наввипередки її слухати. Серед тварин першою прийшла миша. Вона скочила на спину бика, що біг попереду. За ними були тигр, заєць, дракон, змія. Також - коза, мавпа, півень, собака і кабан. Із ними пов'язують характер і долю людини, яка народилася у певний рік циклу. Саме цих тварин почали активно відтворювати у скульптурах нецке", - додає фахівець.

Японці дуже люблять нецке із зображенням богів. Приміром, Хотей - покровитель радості і благополуччя. Ебісу - бог удачі, а Дайкоку - бог багатства і достатку.

У музеї також варта уваги окрема група фігурок нецке, яка зображує звичайних міських жителів. Їх художники створювали, спостерігаючи за людьми на ринках, під час святкових зібрань. У експозиції - нецке "Самурай на підпитку, "Барабанщик, що зв'язує свій барабан", "Хлопчик із собакою".

Зараз ви читаєте новину «Нецке японці кріпили до гаманця і носили на поясі кімоно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі