неділя, 26 серпня 2018 18:05

Назвали переможця премії Василя Стуса

Назвали переможця премії Василя Стуса
Владика Борис Ґудзяк став лауреатом премії Стуса. Фото: dyvys.info

Лауреатом премії Василя Стуса 2018 року став ректор Українського католицького університету владика Борис Ґудзяк.

Щорічно Український ПЕН-клуб присуджує нагороду літераторам, митцям, режисерам за особливий внесок в українську культуру та стійкість громадянської позиції. Переможця шляхом голосування обрало журі, що складається з 10 фахівців у галузі культури.

Борис Ґудзяк народився у місті Сірак'юс, США, в родині українських емігрантів. У дитинстві входив до скаутської організації "Пласт". Закінчив університет у Сіракузах, навчався в Папському Урбаніанському університеті в Римі, Папському східному інституті. 1992-го випустився із Гарвардського університеті. Отримав науковий ступінь доктора філософії в галузі слов'янської та візантійської культурно-церковної історії. До України приїхав 1993-го. Організував Інститут історії Церкви, працював над відновленням Львівської богословської академії. Є ректором УКУ з 2000 року. З 2012-го - єпископ Паризької єпархії УГКЦ.

Торік лауреатом премії імені Стуса став письменник Сергій Жадан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Стуса вбили через його талант" - історик

Премія імені Василя Стуса заснована 1989 році Українською асоціацією незалежної творчої інтелігенції і вперше вручалася у Львові. За 25 років нею відзначили різних громадських діячів, серед яких, зокрема: правозахисник Євген Захаров, історик Володимир В'ятрович, мовознавець Лариса Масенко, релігієзнавець та колишній дисидент Мирослав Маринович, кобзар Тарас Компаніченко, співачка Марія Бурмака, заслужений лікар України Ольга Богомолець.

Зараз ви читаєте новину «Назвали переможця премії Василя Стуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі