Ексклюзиви
пʼятниця, 27 січня 2017 20:01

Найбільший плакат чеського художника відреставрували у Львові
8

Фото: Сергій Руденко

26 січня у Львівському музеї етнографії відкрили виставку відреставрованого унікального плаката Альфонса Мухи "Глибоке вшанування від Нестле". Твір розміром 2х3 метри демонструють вперше – його кардинально відреставрували в серпні минулого року. Гроші дала швейцарська компанія "Нестле", яка і замовляла цей плакат митцю 120 років тому.

У 1897 року чеський художник Альфонс Муха створив величезний рекламний плакат фірми дитячого харчування із назвою "Глибоке вшанування від Нестле". Його надрукували до 60-річчя коронації англійської королеви Вікторії. Тому зображено три портрети королеви у різному віці, по боках - символи мужності – голову лева та єдинорога.

Читайте також: Як малював Альфонс Муха - фото

"Твори Альфонса Мухи у нашому музею зберігаються кілька десятиліть. Цей плакат був у найгіршому стані – він, буквально, складався із кількох частин і мав вигляд дуже пошарпаного. Але я щасливий, що вдалося долучитися до такої визначної роботи – реставрація картини самого Мухи. Зараз плакат продубльовано на полотні, три його частини зведено в єдину", - каже реставратор найвищої категорії Національного музею у Львові Вадим Волков.

У колекції Львівського музею етнографії 28 творів Альфонса Мухи. Це єдина колекція цього автора в Україні. Цей плакат музей отримав у спадок від Львівського промислового музею, який був у тому ж приміщенні раніше. На виставці виставили кілька раритетів Альфонса Мухи, а також роботи митців тієї ж епохи. Триватиме виставка два місяці.

Альфонс Муха (1860-1939)чеський художник, ілюстратор, ювелірний дизайнер і плакатист, один з найвідоміших представників стилю "Арт Нуво". Навчався у Франції. В Парижі Муха став знаменитим завдяки своїм плакатам та театральним декораціям для відомої акторки Сари Бернар. Муха розробив багато плакатів для реклами товарів таких як цигарковий папір, алкоголь, бісквіти та ін. Повернувшись у Чехословаччину після Першої світової війни він працював над серією картин під назвою "Слов'янська епопея". Також розробляв банкноти, поштові марки та нагороди.
Зараз ви читаєте новину «Найбільший плакат чеського художника відреставрували у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі