Ексклюзиви
середа, 16 червня 2021 17:30

Національна кінопремія проігнорувала фільм про Шевченка-самурая - кінокритик

Національна кінопремія проігнорувала фільм про Шевченка-самурая - кінокритик
Актор Роман Луцький у фільмі "Безславні кріпаки" зіграв Тараса Шевченка. За допомогою пістолів і самурайського меча намагається врятувати з неволі кохану. Одночасно пише "Кобзаря" і в перервах між сутичками зачитує рядки з віршів. Фото: facebook.com

Українська кіноакадемія незаслужено оминула увагою комедійний пригодницький бойовик "Безславні кріпаки" режисера Романа Перфільєва.

Так вважає кінокритик Денис Буданов. Поділився враженнями від результатів п'ятої Національної кінопремії "Золота дзиґа". Церемонія вручення проходила у київському конгресно-виставковому центрі "Парковий".

Дія "Безславних кріпаків" відбувається 1844-го. 30-річний Тарас Шевченко знайомиться із самураєм, який потрапив на територію України, рятуючись від переслідування японського феодала. Навчає кріпака східних бойових мистецтв. Удвох мають пробратися до садиби місцевого поміщика, щоб визволити дівчину поета, за сюжетом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шевченко читає вірші в перервах між боями на мечах

"Це найкрутіша українська жанрова стрічка за часів Незалежності. Побачити Кобзаря самураєм – ніхто не очікував. Особливо на противагу байопіку "Тарас. Повернення" у стилі нудного радянського кіно.

У нас подібне, як зробив Перфільєв, практично не знімають. А тут усе зійшлося. Нині покійний продюсер Юрій Мінзянов за погане не брався.

Бачу снобістське ставлення з боку професіоналів. Здивований, що у "Безславних кріпаків" так мало номінацій. Мали би потрапити у "найкращий фільм". А дали лише одну нагороду – за грим.

Натомість голосували за історичну картину "Толока" - жахливу спробу зняти етніку. Мабуть, лише через ім'я режисера Михайла Іллєнка, якого всі знають. Дивитися важко. Хіба що іноземцям показувати у нічних програмах на кінофорумах. Нічого не зрозуміють, але насолодяться божевіллям на екрані", - каже Буданов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість фільмів про Донбас. Не вистачає Криму - кінокритик

"Найкращим фільмом" цьогорічної Національної кінопремії "Золота дзиґа" стала драма Валентина Васяновича "Атлантида". Описує 2025 рік, після закінчення війни з Росією. За сюжетом, Донбас повернувся до складу України, але через екологічну катастрофу територія непридатна для життя.

Загалом визначили лауреатів у 23 номінаціях.

Зараз ви читаєте новину «Національна кінопремія проігнорувала фільм про Шевченка-самурая - кінокритик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі