вівторок, 08 жовтня 2019 15:00

"На знімальному майданчику творилась справжня магія": у прокат виходить історичний екшн "Захар Беркут"
8

У Львові показали перший допрем'єрний показ фільму «Захар Беркут». У широкий прокат виходить 10 жовтня
Фото: Ольга Васьків
У Львові показали перший допрем'єрний показ фільму «Захар Беркут». У широкий прокат виходить 10 жовтня
У Львові показали перший допрем'єрний показ фільму «Захар Беркут». У широкий прокат виходить 10 жовтня
У Львові показали перший допрем'єрний показ фільму «Захар Беркут». У широкий прокат виходить 10 жовтня
У Львові показали перший допрем'єрний показ фільму «Захар Беркут». У широкий прокат виходить 10 жовтня

Львів став першим містом, де глядачі побачили допрем'єрний показ історичного фільму "Захар Беркут". За повістю Івана Франка фільм зняв режисер Ахтем Сеітаблаєв у співпраці з американським колегою Джоном Віном. У широкий прокат фільм виходить виходить 10 жовтня.

У 1241 році монгольська орда на чолі з ханом Бурундою дійшла до українських Карпат. Біля села Тухля військо зупинилось.За сценарієм, вночі брати Беркути звільнили полонених, але вбили ханського сина. Тоді хан вирішує відімстити. Але старійшина Захар Беркут має план, як зупинити ворогів. Кіносценарій написали Ярослав Войцешек і Річард Ронат. Основний посил твору Івана Франка збережено, але у фільмі з'явилися нові персонажі та сюжетні лінії.

Консультували режисера спеціалісти з історії та музейні працівники. Партнером та консультантом стрічки став Міжнародний Фонд Івана Франка. Зйомки відбувалися в Карпатах, на озері Синевир, та під Києвом. Спеціально були збудовані декорації величезної гірської ущелини, селища Тухля та маєтку Тугара Вовка.

Роберт Патрік виконує роль Захара Беркута, Томмі Фленаган – Тугара Вовка, Поппі Дрейтон – доньки Тугара Вовка, Алекс Макніколл — Максима Беркута, Роккі Майєрс — Івана Беркута, українські актори Андрій Ісаєнко – коваля Петра, Аліна Коваленко – Росани, дружини Івана Беркута. У стрічці взяли участь актори з України, США, Великобританії, Казахстану та Монголії. Продюсерами фільму з американського боку є Джефф Райс, Юрій Карновський і Раджа Коллінз. Також у фільмі взяло участь понад 250 акторів масових сцен, а також дві команди каскадерів — з України та Казахстану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Усе найвищої якості із натуральних матеріалів": у Львові відкрили виставку костюмів із фільму "Захар Беркут"

Фільм знімали англійською мовою, для українського прокату робили українську озвучку. Акторам, які не знали цієї мови було важко. Проте були й такі, що задоволені таким досвідом.

"Для мене не проблема було грати англійською мовою, я чудово розумілася із Робертом Патріком і іншими акторами. Це чудовий досвід для мене як акторки і окрім того – ще й практика. Атмосфера зйомок – прекрасна. На знімальному майданчику творилась справжня магія", - каже акторка Аліна Коваленко, яка зіграла Росану.

Спеціально для історичного екшену було створено понад 600 оригінальних костюмів, усього 3 000 одиниць одягу, сотні екземплярів зброї, аксесуарів, прикрас, посуду. Експедиція перед фільмом об'їздили Карпати, щоб дізнатись, на початку ХІІІ століття яке носили вбрання та прикраси - аби дотримуватись автентичності.

На фільм витратили понад 113 мільйонів гривень. Стрічка стала переможцем 9-го конкурсного відбору кінопроектів Державного агентства України з питань кіно. Саундтреком до фільму "Захар Беркут" стала пісня "Перевал" українського гурту "Океан Ельзи". А слоганом – "У свободі моя сутність".

"Те, про що йдеться у повісті Івана Франка "Захар Беркут", його драматургія, філософія, не втратили актуальності і сьогодні. Це має бути прикладом для нашого покоління. Наші предки не здалися, а завдяки єдності і підтримки один одного перемогли. Відстоюймо те, що любимо", - каже режисер Ахтем Сеітаблаєв.

У прокат фільм виходить виходить 10 жовтня. Виробники стрічки вже попередньо продали права на показ стрічки в Іспанію, Францію, Італію, Південну Корею, США, Японію, Індію та Молдову.

У Львові відкрили виставку найкращих костюмів, які створили спеціально для фільму. На виставці "Світ Захара Беркута" представлені фотографії зі зйомок стрічки і 25 костюмів головних героїв, створених художницею з костюмів Антоніною Белінською спеціально для зйомок історичного екшену. Виставку можна побачити у музейно-культурному комплексі "Львіварня" (вул. Клепарівська, 18) до 31 жовтня.

Зараз ви читаєте новину «"На знімальному майданчику творилась справжня магія": у прокат виходить історичний екшн "Захар Беркут"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі