пʼятниця, 23 березня 2012 13:24

На Рівненщині змагаються "швидкі " з України, Польщі та Данії
7

Фото: Фото: Олена Власова

Учора 22 березня за селом Жобрин під Рівним стартувало міжнародне медичне ралі – IV Національний відкритий чемпіонат бригад "швидкої допомоги". Данські, польські, литовські та українські лікарі  наввипередки демонструють прийоми порятунку людей у екстрених ситуаціях.

"Ніхто наперед не знає, яким буде завдання. Журі тримає його у таємниці", - розповідає учасник змагань з Хмельницька Павло Бігняк. – "Команда  дізнається в останній момент – буде це допомога при ДТП, або підозра на отруєння, масове ураження людей, звільнення заручників або іще щось таке. Головне – не розгубитися і діяти дуже швидко, бо на все дають кілька хвилин. Хто не справився, пасе задніх".

"Моделюємо для бригад умовні ситуації. Даємо їм легенду - мінімум необхідної інформації і спостерігаємо, що і як вони будуть робити. Треба правильно поставити діагноз, надати постраждалому необхідну допомогу і підготувати його до транспортування", - каже головний суддя Арсен Гудима. – "Учасникам треба виконати дев'ять завдань, які поділили на денні і нічні. Медики мають бути готові надати допомогу за будь-яких обставин і у будь-який час. Тим більше, що скоро Україна прийматиме Євро-2012 і до нас приїдуть тисячі іноземних вболівальників".

У ралі беруть участь 33 команди – більшість з них українські. Іноземців приїхало всього чотири бригади.

Щоб команди завчасно не дізналися, що на них чекає, медиків розмістили у двох різних санаторіях у Жобрині. Відлік часу на виконання завдання починається з моменту "виклику".

Постраждалих зображають волонтери – студенти-медики. Вони якомога достовірніше намагаються зобразити біль та травми: імітують  жертв автомобільних аварій чи хворих на менінгіт.

"Трохи заважають пацієнти санаторію, які збіглися подивитися на змагання. Вони весь час фотографують, сміються і мало не плутаються під ногами", - кажуть учасники. – "Їм це видається чомусь дуже кумедним, як дорослі дядьки і тітки "граються" у виклик ДАІ чи МНС, кладуть хворого під крапельницю та вкладають на ноші. Але для нас то дуже серйозно, бо журі не дає розслабитися ні на хвилину і буквально слідкує за кожним кроком. Тут оцінюють все – і злагодженість дій, і професіоналізм команди, і наше устаткування".

Рівненських команд на конкурсі всього дві. Решта учасників приїхали з різних областей країни – від Закарпаття до Луганщини.

Переможців мають визначити сьогодні увечері. Лідери повезуть додому кубки та призове медичне обладнання, вартість якого становить не менше 10 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «На Рівненщині змагаються "швидкі " з України, Польщі та Данії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути