неділя, 30 жовтня 2011 17:33

На показі німого фільму 1918 року молодь сиділа на підлозі

На показі німого фільму 1918 року молодь сиділа на підлозі

29 жовтня у столичному кінотеатрі "Київ" представили класику німого кінематографу – фільм "Маня. Історія працівниці сигаретної фабрики". Показ відбувся у рамках кінофестивалю "Молодість". Головну роль зіграла акторка польського походження Пола Негрі. Стрічку зняли у Берліні 1918 року.

Сюжет розказує про кохання працівниці сигаретної фабрики до композитора Ганса. Краса Мані захопила багатого мецената Мореллі, який хоче зробити її своєю коханкою. Взамін він обіцяє поставити нову оперу Ганса. Дівчина йде на жертву, аби допомогти коханому. Історія закінчується смертю Мані від кулі.

"Фільм знімав у Німеччині угорський кінорежисер Євген Іллєс. На той час Берлін був європейським центром розваг, де вирувало театральне життя. Довгі десятиліття вважали, що картина втрачена. Це був один з перших фільмів, у якому Пола Негрі знялася закордоном. Вона мала довгостроковий контракт з кіностудією у Варшаві. Під час зйомок актрисі було 20 років. Фільм зберігся на легкого займистій плівці "Нітро". Її не виготовляють від 1930-х років. Стрічка має багато оригінальних забарвлень. Є помаранчеві, фіолетові, зеленкуваті кадри. Думаю, метою режисера була передача емоцій і настрої, через кольори плівки", - розповів директор Національного кіноархіву Польщі Тадеуш Ковальський.

Показ фільму супроводжувала жива музика вроцлавського оркестру з Польщі "Леопольдінум". Усі місця кінозалу були зайняті. Молодь сиділа на підлозі. Проект уже бачили у Парижі, Мадриді та Лондоні.

Нагадаємо, сьогодні у Києві закривається кінофестиваль "Молодість".

Зараз ви читаєте новину «На показі німого фільму 1918 року молодь сиділа на підлозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі