неділя, 27 жовтня 2013 13:58

На "Молодості" перемогла короткометражка про безробітного та бюрократа
40

Фото: Фото: Ольга Каменєва

- "Молодість" не старіє! - каже Андрій Халпахчі перед тим як зайти в залу кінотеатру "Київська Русь". Тут, 26 жовтня, відбулося урочисте закриття 43-го київського міжнародного фестивалю "Молодість".

Телеведуча Анна Панова та генеральний директор фестивалю Андрій Халпахчі вели церемонію.

- На жоден сеанс так і не вдалося потрапити. Вдалося подивитися лише ті, які фільми відбирав. Серед українських режисерів з'явилися нові таланти і більше фільмів різних за жанрами та різних за думками. Є серед них і глянцеві картини, а є ті, що шукають себе в комерційного шляху, - каже Андрій Халпахчі.

Спершу зі сцени дитяче журі оголосило своїх переможців. Семеро школярів обирало переможця в окремій програмі "Молодість — дітям". Фільм "Ракета" Кіма Мордаунта назвали кращим, а українській картині "Іван Сила" Віктора Андрієнка дали спеціального диплома "За найкраще режисерське рішення". Забирати диплом український режисер та аткор вийшов ледь не з усією знімальною групою. Подяка затягнулася хвилин на двадцять.

Найважче глядачам було не лише всидіти у холодній залі, а розчути ці слова подяки. Мікрофони заледве працювали. І з середини залу гості могли хіба-що читати переможців з великого екрану. А кожен хто виходив за скіфським оленем або дипломом не міг не пожартувати — мовляв, "буду говорити голосно, бо коли сиджу взалі, то нічого не чую".

Перше місце у студентському міжнародному конкурсі віддали фільмові "Матір" польського режисера Лукаша Остальського. А найкращим фільмом міжнародного короткометражного конкурсу стала французька стрічка "Олійна лампа"?Гу Вея.

Найкращим фільмом національного конкурсу визнали "Повернення" Олександра Ратія. Фільм отримав приз та сертифікат на 2500 доларів.

Переможець міжнародного повнометражного конкурсу – сінгапурський фільм "Іло Іло" Ентоні Чена. Режисер також отримав сертифікат на 2500 доларів та скіфського оленя. Це історія про стосунки в родині Лім, яка прийняла на роботу покоївку. Тереза спить на підлозі у кімнаті сина господаря. 10-річний Джіале спершу лупцює няню, поливає її водою. Але згодом мати помічає, що син любить Терезу більше, ніж її.

А головний приз — гран-прі 43-ої "Молодості" та сертифікат на 80 тисяч гривень отримав студентський короткометражний фільм "Людська маса" великобританського режисера Ґабріеля Ґоше. За сюжетом безробітному Річардові 55 років. Він на 3 хвилини спізнився до центру працевлаштування. Співробітниця установи згідно з правилами мусить штрафувати його за це. Щоб не ускладнювати своє становище, Річард зважується на відчайдушний крок.

Фільмом закриття "Молодості" стала незвичайна картина за фантастичним романом Станіслава Лема. Головну рооль у напіванімаціній роботі Арі Фольмана"Конгрес" виконала Робін Райт. У стрічці вона грає саму себе. За сюжетом, акторці пропонують продати власну кіноідентичність і отримати натомість вічну молодість для своїх кінодвійників. Акторка погоджується і підписує контракт на 20 років.

- Обрали цей фільм, тому що його автор не лише "Оскарівський" лауреат за анімацію "Вальс з Баширом". Він на сьогодні один з найбільших новаторів у світовому кіно, бо поєднує ігрове, документальне та анімаційне у фільмах. І ще тому. що це приклад для нас великої європейсько копродукції. Німеччина, Ізраїль, Люксембург та інші країни. Коли ми кажемо про розвиток українського кіно - це той напрямок, у яому варто рухатися, - пояснив вибір фільму-закриття Андрій Халпахчі.

43-а "Молодість" тривала з 19-го по 27-е жовтня. Сьогодні на фестивалі — Глядацький день. Показуватимуть кращі повнометражні, короткометражні роботи та фільми з секції "Фестиваль фестивалів".

Зараз ви читаєте новину «На "Молодості" перемогла короткометражка про безробітного та бюрократа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі