пʼятниця, 07 вересня 2018 16:50

На Meridian Czernowitz розповідатимуть, як протидіяти російській пропаганді

8 вересня відбудеться зустріч представників Центрально-Східноєвропейських ПЕН-клубів.

Говоритимуть про те, як протидіяти російській пропаганді в регіоні.

Публічна дискусія пройде в рамках Міжнародного поетичного фестивалю Meridian Czernowitz. Розпочнеться о 16:30 на 3 поверсі Центрального палацу культури Чернівців, за адресою пл. Театральна, 5.

"Від 2014-го, тобто від початку неоголошеної російсько-української війни, Український ПЕН-центр намагається привернути увагу міжнародної спільноти до "гібридного" характеру цієї війни, та, зокрема, до інформаційної агресії, що здійснюється в небувалих масштабах і з небувалою інтенсивністю, - розповідає президент українського відділення міжнародного ПЕН-клубу Микола Рябчук.

Автор: http://www.polradio.pl
  Письменник та науковець Микола Рябчук очолює Український центр Міжнародного ПЕН-клубу з 2014 року
Письменник та науковець Микола Рябчук очолює Український центр Міжнародного ПЕН-клубу з 2014 року
"Україна є головним, проте не єдиним об'єктом цієї війни, оскільки метою путінської Росії є загальна ревізія наявного світового устрою, дискредитація європейських цінностей, руйнування західних інституцій і нав'язування своєї авторитарної гегемонії не лише в регіоні, а й далеко за його межами.

Україна є головним, проте не єдиним об'єктом цієї війни, оскільки метою путінської Росії є загальна ревізія наявного світового устрою

Український ПЕН-центр вважає важливим не лише інформування зарубіжних колег про особливості російської пропаганди, а й пошук засобів і шляхів протидії її руйнівному впливові, обмін наявним досвідом і координацію зусиль. Із цією метою Український ПЕН-центр організовує, серед іншого, щорічні регіональні зустрічі керівників Центрально- та Східноєвропейських ПЕН-клубів, які обговорюють актуальні проблеми, що постають перед їхніми організаціями і письменницькою спільнотою загалом у контексті так званої "пост-правди".

Головною темою цьогорічної зустрічі має стати питання цензури, як системи офіційно санкціонованих заходів, спрямованих на обмеження доступу до тих чи тих видів інформації та можливостей їх поширення. З одного боку, загальновизнаною є потреба таких обмежень в умовах війни, а з іншого – вона вступає в колізію з підставовим для ліберальної демократії та для міжнародної мережі ПЕН-клубів за принципом свободи слова. Ситуація додатково ускладнюється ще й тим, що війна є неоголошеною, а отже, невизнаною на міжнародному рівні. І відтак усі дії українського уряду, спрямовані проти мас-медій країни-агресора та її штатних пропагандистів із журналістськими посвідченнями, що викликають нерозуміння та осуд з боку міжнародних правозахисних організацій.

Вважається, в ідеалі, що зі словом слід воювати словом, дезінформацію поборювати інформацією, брехню – правдою. Проте на практиці виявляється, що правда поширюється поволі, брехня – миттєво; правда апелює до розуму, брехня – до емоцій; правда передбачає обмірковування аргументів, брехня – провокує негайну дію. І як наслідок – сотні німців виходять на вулиці після фейку про "дівчинку Лізу", тисячі добровольців беруться за зброю на Донбасі та поза ним воювати з "фашистською хунтою", перш ніж довідaються правду про "розіп'ятого хлопчака" та "спалених живцем росіян" в Одесі".

Проте на практиці виявляється, що правда поширюється поволі, брехня – миттєво; правда апелює до розуму, брехня – до емоцій; правда передбачає обмірковування аргументів, брехня – провокує негайну дію.

Регіональна зустріч Центрально-Східноєвропейських ПЕН-клубів відбудеться за участю віце-президента Українського ПЕН Андрія Куркова, президента Австрійського ПЕН Гельмута Нідерле, членкині Німецького ПЕН Зімони Трідер, віце-президента Румунського ПЕН Каюса Добреску, члена Литовського ПЕН Антанаса Йонінаса, члена Польського ПЕН Якуба Екера та українського медіа-експерта, члена ПЕН-клубу Олексія Панича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На зекономлені гроші купували марки та листівки, писали в табори до політв'язнів"

Український центр Міжнародного ПЕН-клубу – громадська організація, що об'єднує письменників, перекладачів, видавців і літературознавців. Програмово опікується питаннями свободи слова і вираження, допомоги переслідуваним митцям, захисту меншин і промоції ліберально-демократичних, гуманістичних цінностей засобами літератури.

Організація діє з 1989-го. Її першим президентом був поет Микола Вінграновський. 10 вересня 2014-го українське відділення міжнародного ПЕН-клубу очолив публіцист, письменник та науковець Микола Рябчук.

Зараз ви читаєте новину «На Meridian Czernowitz розповідатимуть, як протидіяти російській пропаганді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі