неділя, 27 березня 2011 18:06

На конкурс балету у Донецьку витратили понад 2 млн грн
11

У центрі Леонід Криворучко, заввідділом мистецтв бібліотеки імені Лесі Українки. Праворуч від нього Вадим Писарєв. Ліворуч -Андрій Лягущенко, директор київської академії танцю
Фото: Фото: Тетяна Заровна/Gazeta.ua
По центру Олів'є Патен, член журі і останній учень Сержа Лифаря

У Донецьку стартував 7-й міжнародний конкурс балету ім. Сержа Лифаря.

Приїхали 163 учасника замість очікуваних 60, включаючи дев'ятьох японців, яким не завадили останні трагічні події.

Сьогодні у Донецьку вперше відкривається конкурс балетного мистецтва ім. Сержа Лифаря. За чутками, на його організацію вже витрачено понад 2 млн гривень. При цьому фінансова участь держави мінімальна. Все робиться за рахунок донецьких спонсорів.

Призовий фонд конкурсу склав 110 тис. доларів. 20 тисяч доларів отримає володар Гран-прі.

"Нам належить побачити змагання найсильніших - це все одно неначе змагались би "Челсі" і "Манчестер юнайтед", - жартівливо зауважив художній керівник конкурсу Вадим Писарєв.

У журі увійшли 13 видатних діячів балету з 9 країн. Головою журі став прославлений балетмейстер Юрій Григорович, у складі журі так само учень Сержа Лифаря Олів'є Патен, Фалько Капусте з Німеччини та Жанотта Монік з Франції. Конкурс передбачає 2 номінації: "артисти балету" і "хореографи". Введена нова номінація - "Пті Серж Лифар" для найменших танцівників, чий вік від 12 до 14 років. Найчисленніша група - 95 конкурсантів - представляє Україну. Учасники прибули з Росії, Норвегії, Японії, Кореї, Бельгії, ОАЕ, Латвії, Італії, Грузії, та інших країн.

"Донецьк вже є балетною столицею України, - заявив Тимофій Кохан, заступник міністра культури України. - І, цілком ймовірно, що конкурс Сержа Лифаря пропишеться в Донецьку і тут залишиться, адже такі заходи повинні проходити там, де їх хочуть і в них зацікавлені. Не випадково ми сьогодні маємо тут найбільше представництво країн і учасників за всю історію конкурсу".

Досі конкурс ім. Сержа Лифаря проводився в Києві, але останні 5 років, як зауважив Кохан, конкурс фактично помер.

"Конкурс перестав бути потрібен владі в Києві, до того ж в Україні були дуже погані міністри культури", - поділилася з Gazeta.ua Тетяна Швачко-Станішевська, вдова творця конкурсу Юрія Станішевського.

У Донецьку балетний конкурс приурочили до 120-річчя композитора і свого прославленого земляка Сергія Прокоф'єва, який товаришував і працював з Сержем Лифарем. З 1994 по 2006 рік відбулося шість конкурсів ім. Лифаря, за якими Україну знали в балетному світі. Наприклад, змагання хореографів, яке є частиною конкурсу, стало щаблем до висот балетмейстерської майстерності для Олексія Ратманського і Раду Поклітару.

Одночасно в Донецьку відкрилася виставка книг Сержа Лифаря та його унікальних фотографій.

Зазначимо, що конкурс проходить під патронатом першої леді країни Людмили Янукович, що стало вже традицією. Дружина президента була сьогодні у доброму гуморі і дозволяла себе фотографувати. Вона нагадала, що любов до балету їй прищепив колишній сусід Вадим Писарєв, з яким прожили в одному будинку 12 років. А Вадим Писарєв повідомив, що патронат Людмили Янукович означає довіру спонсорів. А крім того Людмила Олександрівна заснувала для артистів власний приз. Однак ця номінація поки залишається секретом.

Зараз ви читаєте новину «На конкурс балету у Донецьку витратили понад 2 млн грн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі