середа, 25 квітня 2018 15:10

На фестивалі показали українські мотанки і колекційні ляльки
21

Фестиваль «Етнолялька»
Фото: Ольга Васьків
Фестиваль «Етнолялька»
Фестиваль «Етнолялька»
Фестиваль «Етнолялька»
Фестиваль «Етнолялька»

24 квітня у львівському Палаці мистецтв стартував фестиваль "Етнолялька". Львівський Фестиваль "Ляльковий світ" започаткований 2009 року і став першим в Україні масштабним комплексним заходом з експонування авторської ляльки. За 3 роки став ділитися за тематикою: восени – LADY & TEDDY, навесні – "Етнолялька". Цьогорічний проект - восьмий.

40 лялькарів з усієї України: з Дніпра, Горішніх Плавнів, Києва відправили свої творіння на виставку до Львова. Ляльки-мотанки, магодзи, казкові герої, трав'яні, плетені, гачковані, ляльки-картини, писанки у різноманітних техніках, авторські роботи - усе представлене на фестивалі. Найбільше – колекційних ляльок, вбраних у автентичні плахти і вишиванки. Прикрашає виставку живопис Олени Жеребецької та батик Люби Демцю. Майже усі ляльки можна придбати від 150 грн до $1 тис. за брендовану ляльку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українську мотанку вдягли у латвійський національний одяг

Лялька-мотанка є прадавнім сакральним оберегом. Їй вже майже 5000 років, вона з'явилася тоді, коли почали вирощувати льон. Ляльку часто використовували у ритуалах. При виготовленні ритуальної ляльки в неї вплітали все те, від чого людина хотіла позбутися (біди, хвороби), і спалювали на вогнищі або топили у воді. Вважали, що вона захищала людину від неприємностей та бід.

Проект ETHNO'лялька проводять уже 8-й рік поспіль. Щороку участь у фестивалі беруть до 100 авторів із різних регіонів України. Триватиме фестиваль до 10 травня. Пройде у Львівському палаці мистецтв на вулиці Коперніка, 17.

Зараз ви читаєте новину «На фестивалі показали українські мотанки і колекційні ляльки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі