пʼятниця, 10 травня 2013 16:27

На день міста у Львові видаватимуть посвідчення батяра

У Львові з 10 по 11 травня в рамках 757-річчя міста ушосте пройде свято "День батяра". Це щорічне традиційне свято у Львові. Термін "батяр" походить від угорського слова "betyar" - "волоцюга", "розбишака", "пияк", "авантюрист" і т. д.

Коли саме і як ця назва з'явилась у Львові - невідомо. Львівські батяри - субкультура, що панувала у Львові з середини 19 по середину 20 століття. Батяри мали особливий зовнішній вигляд, особливу говірку, полюбляли батярську музику, яка завжди була веселою, енергійною, під яку можна було від душі потанцювати та наспіватись в галасливій кнайпі. Батяр любив гарних жінок, міцну випивку, веселий дотеп і гарну гулянку. Коли вони збирались у другій половині дня у Львові ставало значно веселіше - вони любили жартувати та підколювати усіх.

"Батярство для мене - стиль життя. А день Батяра вносить щось нове в і так багатий на культурні події Львів. Батяром бути дуже почесно", - каже Андрій Максімов, батярує з 2010 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Арена Львів" може стати рейгбійним стадіоном

На сцені на Площі Ринок упродовж двох днів відбудеться концерт IdeaFest "Фестиваль львівських кавер-гуртів". Виступатимуть кавер-гурти "Brand", "CoverJam", "LackyLads", "Boubleheads" та Віктор Морозов із новим "батярським" альбомом.

"На святі працюватиме і традиційна батярська канцелярія, в якій видають посвідчення батяра, яке засвідчує, що ви є справжнім батяром, який любить файну забаву, справжній поціновувач гарних кобіт, почесний гість у всіх кнайпах, цінує добрі танці, любить гарний дотеп та вміє повеселити себе та свою компанію і є почесним гостем на Святі Батяра. За ці роки зареєстровано більше 3 000 батярів" - каже організатор свята Андрій Сидор. Коштує таке посвідчення із фото 30 грн.

На святі працюватиме батярський бетонний завод, де можна зробити зліпки ніг та рук, тир, де стріляють зернятками кави. Також можна подивитися на польських клоунів.

Зараз ви читаєте новину «На день міста у Львові видаватимуть посвідчення батяра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути