середа, 11 квітня 2012 13:12

На Черкащині видано посібник для відстоювання своїх прав

В Черкасах експертна група  проекту "Захисти свої громадянські права!"  випустила посібник для захисту соціально-вразливих верств населення для  Чигиринського і Кам'янського районів. У книзі вміщені зразки, зокрема звернення до народного депутата, договір позики, довічного утримання, про стягнення аліментів, заборгованості по зарплаті. А також інформація про судовий збір за різними позовними заявами. Надані координати  органів виконавчої служби, усіх рівнів судів, навіть звернення до Європейського суду.

"Протягом березня і квітня ми розповсюдили посібники в селах і райцентрах. Вони в області є найбільш депресивними. Останні кілька років цілком свідомо ігнорується виконання законів про соціальний захист, зокрема одиноких матерів, дітей війни, афганців і чорнобильців. Люди цікавилися щодо оренди землі, як вирішити конфлікти між родичами стосовно майнових і земельних паїв. І хоча через суд відстояти свої права реально, більшість не вміє і не знає як це зробити. Виїзди на місця з юристами не такі дієві, бо всіх проконсультувати нереально. А за наявності такого посібника можна буде самостійно вирішувати значну частину проблем. З іншого боку це стимулюватиме владу до прозорості і відповідальності в роботі", - розповів у Черкаському прес-клубі заступник голови обласної організації Комітету виборців України 32-річний Сергій Пасічник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черкащина пасе задніх у програмі будівництва на селі: 70 копійок на людину

За його словами, на зустрічах близько 80% людей з Чигиринського і Кам'янського районів не вірять, що можливо добитися правди. А решта готові боротися і їм такий посібник допоможе.

"Була ситуація, коли жінка заплатила адвокату 2 тис грн за абсолютно типову позовну заяву. А потім він сказав, якщо хочеш, щоб я представляв тебе в суді, то доплати додатково. Хоч у договорі ці послуги включені. Ми добилися, щоб їй ці гроші повернули", - навів приклад Сергій Леонідович.

"Мене добиває, що понаприймали купу законів і не хочуть їх виконувати, мовляв, немає грошей. Хоча на гелікоптери і "Євро-2012" вистачає. А люди тим часом змушені щось доводити. Є випадки, що люди померли, так і не дочекавшись рішення. Наприклад, соцзахист чи пенсійник подає апеляцію, справу розглядають у Києві. Там працює з півтора десятка суддів. А справ на розгляді тисяч 20. То вони суто фізично не встигають їх опрацювати. Апеляція може лежати й рік. Багато чого викликане неврегульованим законодавством, а певні організації наживаються на цих питаннях.

Посібник виданий накладом у 1 тис. примірників за гроші Міжнародного фонду "Відродження". Книги роздавали безкоштовно.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині видано посібник для відстоювання своїх прав». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути