неділя, 29 липня 2018 10:20

На цілий том "Володаря перснів" у видавця забракло паперу

На цілий том "Володаря перснів" у видавця забракло паперу
Lord of the Rings, First Editions (1954)

Перша частина трилогії Джона Рональда Руела Толкієна "Володар перснів" вийшла друком 29 липня 1954 року в Англії. Роман є другим у світі бестселером, кількість проданих примірників якого перевищила 150 млн. Книга також входить у Рейтинг 100 найкращих книг усіх часів журналу Ньюсвік під номером 35.

Джон Рональд Руел Толкієн народився на території сучасної Південно-Африканської Республіки в католицькій родині. Із ранніх років виявляв інтерес до літератури та вивчення мов. Згодом Толкієн зробив кар'єру викладача й ученого, почав писати. "Володар перснів" зовсім не було заплановано автором як трилогію. Толкієн написав солідний текст, який включав у себе не тільки три майбутні книги, а й "Сильмариліон" - передісторію сюжету роману. Від публікації "Сильмариліону" разом з основним текстом видавець відмовився відразу.

Книгу розбили на кілька частин та видавали по черзі. Пов'язано це було, по-перше, з браком паперу в післявоєнній Англії, а по-друге - з бажанням видавця вичавити з книги побільше прибутку. Назва книжки стосується Темного Володаря Саурона, який створив Єдиний Перстень, щоб керувати іншими Перснями Влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автор "Гобіта" сам малював ілюстрації й обкладинки до своїх книжок

Толкіна на написання роману надихнула історія золотого персня, знайденого селянином у 1785 році на околицях села Сільчестер, на місці якого знаходилось місто-фортеця часів римського завоювання Британії. Золотий перстень був настільки великим, що його можна було надіти тільки на палець в рукавичці, і містив напис: "Сініціан, живи в світі з богом". Через кілька десятиліть недалеко від першої знахідки була знайдена стародавня табличка з написом, в якому римлянин Сильвіан просив язичницького бога Ноденса покарати за викрадення персня чоловіка на ім'я Сініціан. Толкін вивчав кельтського бога Ноденса і був знайомий з цією історією.

21 вересня 1937 року вийшла друком повість-казка Джона Роланда Руела Толкіна "Гобіт, або Туди і звідти" - один з перших творів у жанрі фентезі. Це історія пригод ватаги гномів і гобіта Більбо Беггінса, які вирішили відшукати загарбане драконом золото. Сутички з тролями, гоблінами, гномами, ельфами та гігантськими павуками, бесіда з драконом Смоґом, Битва П'ятьох Армій - лише деякі пригоди, що їх довелося пережити Більбо.

Зараз ви читаєте новину «На цілий том "Володаря перснів" у видавця забракло паперу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі