понеділок, 06 серпня 2012 18:37

На Бандерштаті діяло дитяче містечко
19

Фото: Фото: Ольга Богачевська

3 серпня розпочався фестиваль українського духу "Бандерштат-2012". Він відбувається на Волині вшосте. Цьогоріч - на території іподрому Луцького парку культури і відпочинку імені Лесі Українки.

Там, окрім музичної сцени та ярмарку національної продукції, виділили місце для наметового містечка. Поряд - сцена Українського народного університету, де удень проходять гутірки, а вночі - покази українських документальних стрічок.

У п'ятницю гості фестивалю мали зустріч із письменником Олександром Ірванцем, громадським діячем Олександром Солонтаєм, політиком Олесем Донієм та вокалістом гурту "Кому вниз" Андрієм Середою. Музикант розповів, чим займаються учасники команди поза концертною діяльністю.

"Ми виконуємо таку музику, яка займає особливу нішу, але вона не скрізь у форматі, - розповів Середа. - Кожен із нас має роботу поза гуртом. Хтось звукорежисер, я працюю у рекламі, озвучую українською мультфільми. От барабанщик гітари ремонтує".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лемки провели два фестивалі замість одного

"Кому Вниз" були хедлайнерами першого дня фестивалю. На відміну, від інших виступів, під час їхнього концерту публіка не танцювала. Гості фестивалю, скупчившися перед сценою, переважно слухали виступ.

Крім "Кому Вниз" виступали О.Torvald, "Брем Стокер", "Веремі"й. Також молоді команди, які на фестиваль потрапили за результатами голосування в інтернеті.

Після музичної програми показували документальний фільм Тараса Химича "Золотий вересень". Стрічка розповідає про події на Галичині у 1939-1941 роках. Опісля на фестивалі запалили нічну ватру.

Також тут робили татуювання чи бодіарт. Для охочих провели безкоштовну екскурсію Старим містом.

На дійство приходять не лише компанії друзів, але й цілими родинами із дітьми. Тут діє дитяче містечко, де за малюками можуть приглянути, забавляючи малюванням чи інтелектуальними іграми.

У суботу місцеві комуністи з пароплану на територію фестивалю скинули агітаційні листівки. На ній поряд було зображено портрети Адольфа Гітлера, Романа Шухевича та Степана Бандери. Зображення Шухевича підписали "капітан фашистської армії", Бандери - "воєнний злочинець, нацист, антисеміт та агент Абверу".

У суботу та неділю на Бандерштаті виступали "Оратанія", "Орест Лютий", "Тінь Сонця", Kozak System, ТНМК. У суботу відбуватиметься зустріч із ветеранами ОУН-УПА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Колосальний синтез класики Шевченка і тяжкого року" - у Черкасах розпочався фестиваль "Живий Камінь"

Хедлайнерами фестивалю став гурт "Танок на Майдані Конго". Їх виступ тривав годину. Музиканти виконали пісні з нового альбому та кілька старих композицій переважно політичого характеру. Також "танки" заспівали про Іво Бобула. Завершили свій виступ піснею "Новина".

Концерт закінчився кілька хвилин за 23 годину. Така вимога до організаторів була від місцевої влади. Мовляв, іподром, на якому відбувався фестиваль, знаходиться поруч житлових будинків. Концерт порушує громадський спокій у місті. Після музичної програми, фестивальники збиралися навколо ватри та грали повстанських пісень під гітару.

Фестиваль оголошений територією без алкоголю. Тут продають лише воду, квас та лимонад. На вході охоронці перевіряють сумки та наплічники на наявність алкоголю.

Бандерштат приурочено до 70-ї річниці створення УПА. Вхід на один день фестивалю коштує 50 гривень, на три - 100.

Зараз ви читаєте новину «На Бандерштаті діяло дитяче містечко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі