четвер, 02 лютого 2012 14:53

На 102-му році життя померла найстаріша представниця сюрреалізму Доротея Таннінг

На 102-му році життя померла найстаріша представниця сюрреалізму Доротея Таннінг

У вівторок, 31 січня, на 102-му році життя померла американська художниця і поетеса Доротея Таннінг, найстаріша представниця сюрреалізму. Як пише The New York Times, смерть художниці підтвердила її племінниця Мімі Джонсон.

Таннінг народилася в 1910 році в американському місті Гейлсберг. У 1930-му році вона почала вчитися живопису в Чикаго, в 1936-му році, після переїзду до Нью-Йорку, стала цікавитися сучасним мистецтвом, сюрреалістами і дадаїстами.

Доротея Таннінг найбільш відома своїми сюрреалістичними роботами, які вона створила в 1940-1950-х роках. У Нью-Йорку вона входила в коло Андре Бретона, одного з основоположників сюрреалізму, а пізніше познайомилася з художником Максом Ернстом, за якого в 1946 вийшла заміж.

Художниця особливу увагу в своїй творчості звертала на деталі, на багатьох її картинах присутні тривожні образи (в тому числі на одній з найвідоміших - "Материнство", 1946). Її, зокрема, хвилювала тема сексуальних страхів, яка знайшла відображення в ранній період творчості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нобелівський лауреат Віслава Шимборська померла уві сні

Таннінг здобула популярність і як скульптор - за допомогою швейної машинки вона робила м'які скульптури. Крім того, вона створювала декорації і костюми для балетів Джорджа Баланчина, а також книжкові ілюстрації.

Після 80 років Таннінг відходить від живопису і починає писати мемуари, вірші та прозу, які видавалися в The New Yorker, The Yale Review і The Paris Review. Картини Таннінг зберігаються в лондонській галереї Тейт, в Центрі Жорда Помпіду та інших великих музеях.

Зараз ви читаєте новину «На 102-му році життя померла найстаріша представниця сюрреалізму Доротея Таннінг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі