Ексклюзиви
четвер, 20 листопада 2014 18:40

Музична шпаргалка: 5 кліпів світових музикантів, які знімали в Україні

Музична шпаргалка: 5 кліпів світових музикантів, які знімали в Україні
Paolo Nutini - "Iron Sky". Фото: youtube.com

Ми продовжуємо відслідковувати взаємозв'язок України і світового шоу-бізнесу. Цього разу в традиційній "Музичній шпаргалці" Gazeta.ua розповість про західних музикантів, які знімали відеокліпи в нашій державі.

На початку листопада на Туманому Альбіоні відбулось нагородження UK Music Video Awards – премії за краще музичне відео Британії.
Серед кліпів в номінації поп-музика відзначили режисера Деніела Вольфа з роботою "Iron Sky" - ("Залізне небо" - Gazeta.ua).

Відеоряд до пісні шотландця Паоло Нутіні знімали цього літа в столичному спальному районі Троєщина. Місцеві досі згадують ажіотаж на районі під час стрибка каскадера британців з восьмого поверху.

За словами режисера, почувши антивоєнну пісню Нутіні, він відразу вирішив їхати знімати в Україну. Його не цікавили конкретні жахливі подробиці збройного протистояння. На Троєщині, каже Вольф, він побачив майбутнє, яким він уявляв його у дитинстві, в розпал "холодної війни". Тоді у 1980-х дуже боявся потрапити в рабство, перестати бути вільною людиною. Для підсилення ефекту в кліпи режисер вставив промову Чарлі Чапліна з фільму "Великий диктатор" 1940-го року: "Наші теперішні нещастя через жадібність, підступність тих, хто не вірить у людство. Ненависть людей мине, диктатори помруть, влада, яку вони забрали в людей, повернеться. Свобода не загине, поки існує людство. Не підкорюйтеся цим мракобісам з механічними мізками й серцями. Ви не машини, не худоба - ви люди".

Гурт "Lonely The Brave" з англійського містечка Кембрідж кліп на свою пісню "Backroads" також цього літа знімав у Києві. Режисер відео Ґреґ Дейвенпорт розповідає, що був вражений кількасоттисячному натовпу українців на Майдані Незалежності під час концерту "Океану Ельзи" в листопаді 2013-го.- Повернувшись до Лондона, вмикнув телевізор і побачив жах, на який перетворився Майдан за кілька днів - люди в пластикових шоломах з палицями, проти снайперів, - каже британець. В кліпі "Backroads" знімаються київські друзі Дейвенпорта, які брали участь антиурядових виступах взимку 2014-го.

- Не знав, чи плівка зможе передати відчуття цих молодих людей, їх прагнення рухатися вперед незважаючи на всі перешкоди, але коли ми передивлялися відзнятий матеріал, в нас відвисли щелепи від результату.

Австралійські психоделічні рокери "Tame Impala" у кліпі "Solitude is Bliss" також використали київські краєвиди головною декорацією. На вулицях столиці України лежать людські трупи, палають автомобілі, тиняються бродячі пси. За словами музикантів вони хотіли показати постапокаліптичний світ, який виникає в голові головного героя, що пережив сильний стрес. Чому музиканти обрали саме Україну, загадково мовчать, адже відео створювалось в 2010 році, задовго до реальних вуличних безладів в наших містах.

Головну роль у кліпі зіграв актор театру на Печерську Ігор Рубашкін - триразовий володар київської театральної нагороди "Пектораль".

Прозорливість "Tame Impala" хіба що можна пояснити любов'ю до Києва музичних зірок з "зеленого континенту". В лютому 2005-го австралійська співачка Наталія Імбрулія жваво ганяла київським Подолом за кермом "Citroen". Розбила "Волгу" і "Жигулі", заїхала у підземний перехід. Далі вже без машини покаталася в метро, провела екскурсію по камері схову залізничного вокзалу, посиділа в плацкарті, погрілася біля вогнища в музеї народної архітектури. Це, якщо коротко, все що робить Імбрулія в своєму кліпі "Shiver", який знімали в Києві. Англійський кліпмейкер Джейк Нава зізнався, що карколомність сюжету запозичив з популярного тоді шпигунського бойовика "Перевага Борна" про протистояння агентів західних і російських спецслужб .

Також цього року Україну, а точніше кадри з мертвого міста Прип'ять можна побачити в кліпі "Marooned" класиків року Pink Floyd. Британці кліпом на пісню з попереднього альбому проанонсували вихід cвоєї першої за 20 років мовчання платівки The Endless River.

Зараз ви читаєте новину «Музична шпаргалка: 5 кліпів світових музикантів, які знімали в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі