понеділок, 23 квітня 2018 14:09

"Чоловік, який вів церемонію, в кінці отримав головну нагороду" - як пройшла "Золота дзиґа" 2018
8

Українська кіноакадемія на урочистій церемонії нагородження оголосила імена лауреатів другої національної кінопремії "Золота дзиґа". Цього року українська премія вручалась у 18 номінаціях. 38 повнометражних, короткометражних, анімаційних та документальних робіт увійшли до короткого списку конкурсу. Вони й боролися за 18 статуеток в різних категоріях.

Актор Дмитро Ступка йде по доріжці під руку з дружиною. Вона у блискучій золотій короткій сукні. Зверху – червона штучна шуба, на голові – підвіска, яка звисає на лоб. Пара позує фотографам і піднімаються на третій поверх. На барній стійці беруть бокали з шампанським.

Автор: Катерина Лук'яшко
  Актор Дмитро Ступка йде по доріжці під руку з дружиною Поліною Логуновою
Актор Дмитро Ступка йде по доріжці під руку з дружиною Поліною Логуновою

Співачка Джамала заходить у яскраво-червоному брючному костюмі. Бере склянку з водою, підходить до Михайла Хоми.

"Якщо не переможу в жодній номінації – на той рік не прийду, так і знайте - обіжуся. Мама вранці дзвонила. Питала: "Шо, вже знаєш? Сказав, шо не знаю нічо". Професіонали сказали про наш "Контрабас" - так собі? А глядач на нього пішов. Бо кіно добре і дуже симпатичне,- каже Дзідзьо. Він стоїть у розстібнутому піджаку з метеликом і чорних черевиках з золотистими "шипами".

"Наш фільм як Україна – могла би бути кращою, але ми її любимо такою, як вона є", - всміхається до нього продюсер картини Сергій Лавренюк. Стрічка отримала перемогу в номінації "Вибір глядача".

Автор: Катерина Лук'яшко
  Олег Борщевський, Михайло Хома та Павло Сушко роблять спільне селфі з нагородою
Олег Борщевський, Михайло Хома та Павло Сушко роблять спільне селфі з нагородою

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленського можуть визнати кращим українським актором

Всі гості вже прибули, червону доріжку закрили оксамитовою мотузкою. Повз неї йде жінка в білій сукні з золотими паєтками. У білому згортку тримає немовля.

"Хлопчика звати Мікеланджело. Він ще не кіноакадемік, але вже може бути задіяний у виробництві фільмів. Ми вже були на фестивалі документального кіно "Докудейс", на презентаціях різних фільмів. На кіносенасах завжди чемний хлопчик - спить і нікому не заважає", - каже продюсер Олена Яковітська, -" Їхали сюди з таксистом. Про наше кіно знає небагато, а завдяки новинам якісь події до нього доходять. Принаймні що таке "Золота Дзиґа" знав. Дуже часто у людей, не пов'язаних з кіно, запитую, що вони дивилися. А вони майже не ходять в кінотеатри. З приходом інтернету нікуди особливо ходити не треба. Більшість лінуються".

Автор: Катерина Лук'яшко
  Продюсер Олена Яковітська з сином  Мікеланджело
Продюсер Олена Яковітська з сином Мікеланджело

На екрані з'являється портрет Сенцова із закликом не забувати, що він у полоні. Бронзову статуетку "Золота дзиґа" отримує режисер В'ячеслав Криштофович за внесок у розвиток українського кіно. У номінації "Кращий художник з гриму" перемагає Світлана Симонович за історичну драму "Червоний".

"Найскладніше було з нових якісних ватників зробити заношені роби в'язнів ГУЛАГу. Коли режисер Заза Буадзе побачив, що вони зеленого кольору – забракув. Сказав, що потрібні сірі. Пофарбували. Сіра маса дала потрібну картинку", - каже Симонович.

Приз "Найкращому художнику-постановнику" вручають Шевкеду Сейдаметову за декорації до драми "Кіборги". Загалом фільм отримав шість нагород. Серед них "Найкращий фільм", "Найкращий актор у головній ролі", "Накращий актор другого плану" , "Найкращий сценарист" , "Найкращий художник із гриму"

"Вперше в моїй практиці – спочатку побудувати декорації, потім зруйнувати, а тоді перейти до зйомок",- посміхається Сейдаметов. – "Внутрішній інтер'єр Донецького аеропорту відтворювали в павільйоні. Постійно приїздили справжні "кіборги". Казали, що потрібно більше скла – весь аеропорт був зі скла, бетону й металу. В кінці казали, що мають враження, ніби потрапили в минуле. Дивився документальні кадри наші і з "того боку". Вони у них у вільному доступі. Вибирав ті, де ще нема жертв."

Автор: Катерина Лук'яшко
  Після церемонії відбувся банкет
Після церемонії відбувся банкет

У номінації "Кращий режисер-постановник" перемагає Сергій Лозниця за картину "Лагідна". За нагородою виходить продюсер Сергій Лавренюк.

"Не буду брехати, відчуваю, що частина премії належить мені, - жартує продюсер, - Але доведеться попрацювати поштарем – і відвезти нагороду до Лозниці в Канни. Він, видно, сподівався, що ці кілька кілограмів бронзи й каменю через кордон я перевезу краще. Вчора з ним розмовляли. Просив переказати академії тричі дякую!"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили кращі фільми, які претендують на "Золоту дзиґу"

Після вручення статуеток гості переходять до банкетної зали. Офіціанти розносять схожі на цукерки паштети й еклери з червоною рибою.

Міністр культури Євген Нищук притискає долоню з розведеними пальцями до долоні журналістки. Білявка у костюмі молочного кольору з прозорими вставками розпитує про специфіку роботи актора.

"Є така акторська вправа, коли ти зосереджуєшся і концентруєш свою енергію. Починаєш її спрямовувати в центр зведених долонь. Потім відводиш. В тебе є невидима нитка, яка пов'язує обох. Практикуючи такі вправи під час навчання, ми робили так, що маленька тарілка могла злегка рухатись від накопиченої енергії", - каже Нищук.

Автор: Катерина Лук'яшко
  Міністр культури Євген Нищук притискає долоню до долоні журналістки
Міністр культури Євген Нищук притискає долоню до долоні журналістки

На відкритій терасі з видом на Лівий берег у смокінгу стоїть режисер фільму "Рівень чорного" Валентин Васянович, звукорежисер Сергій Степанський та актор В'ячеслав Довженко, який втілив у "Кіборгах" військового з позивним "Серпень".

"Полежи тут, полежи. Ти стомилася", - каже Валентин Васянович погладжуючи сталуетку, - " Пропоную заснувати орден "дзиґоносців". А наступного року взагалі матимемо власний острів "весь покритий дзиґами, абсолютно весь", - наспівує режисер, піднімаючи склянку.

"Моє кіно не для всіх. Без слів і музики. Про драму людини, яка досягла 50-річного віку і зрозуміла, що все втратила. Запросили звукорежисера Сергія Степанського, бо вміє передати тишу з шумів і напівтону", – відпиває з бокала, - "Тепер знімаємо геть інший фільм "Атлантида". Фантазуємо на тему, що буде по закінченню війни. Жодного професійного актора. Грають вояки, розвідники й парамедики. Важливий їхній довід, щоби допомогли мені розповісти правдиву історію"

Автор: Катерина Лук'яшко
  Режисер Валентин Васянович та звукорежисер Сергій Степанський святкують перемогу
Режисер Валентин Васянович та звукорежисер Сергій Степанський святкують перемогу

Біля чорного банера з золотими написами вишикувалися 20 офіціантів. Вдягнуті в білі сорочки з червоними метеликами та в довгих фартухах. У дівчат на ногах балетки, у хлопців — туфлі. Їх фотографує чорнява жінка.

"Олю, йди сюди. Що це в тебе на ногах? Ти не знаєш, що в кедах не можна?До побачення, Олю", - каже вона. Дівчина, помахавши іншим, прямує до виходу. Дорогою три рази обертається.

Автор: Катерина Лук'яшко
  Біля чорного банеру з золотими написами вишикувалися 20 офіціантів
Біля чорного банеру з золотими написами вишикувалися 20 офіціантів

На терасі у костюмі й рожевій шальці стоїть ірландський зірковий агент 51-річний Річард Кох.

"Найбільше вразило, що чоловік, який вів церемонію з високою білявкою, в кінці отримав головну нагороду", - каже Кох.

Захід закінчився близько першої ночі. А близько другої режисер фільму "Припутні" Аркадій Непиталюк в смокінгу з метеликом під руку з дружиною у блискучій сукні купують у Макдональдсі на Льва Толстого Бігмак меню і колу.

Вручили національну кінопремію "Золота дзиґа" 2018. Церемонія нагородження відбулась у київському КВК "Парковий". Переможців назвали у 18 номінаціях. Найбільше нагород отримала воєнна драма "Кіборги" Ахтема Сеїтаблаєва - у 6 номінаціях та драма "Стрімглов" Марини Степанської - 3 призи.

Зараз ви читаєте новину «"Чоловік, який вів церемонію, в кінці отримав головну нагороду" - як пройшла "Золота дзиґа" 2018». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі