четвер, 06 квітня 2017 06:59

Музей виклав тисячі картин у вільному доступі в мережі
5

«Жабуриння», П'ер Огюст Ренуар
Фото: cameralabs.org
«Ариадна, яка лежить на березі Наксоса», Адольф Ульрік Вертмюллер
«Чоловік, який намагається обійняти жінку», Карел де Моор
«Після випробувань. Дослідження Північної Норвегії», Анна Боберг
«Аспа-Брук», Елиас Мартін

Найбільший музей образотворчих мистецтв у Швеції виклав 3 тис. зображень найпопулярніших картин у вільному доступі в мережі. На Вікісховищах їх можна безкоштовно скачати з високою роздільною здатністю.

Про це повідомляє cameralabs.org.

Доступними для інтернет-користувачів вже зробили свої колекції Рейксмюсеум в Амстердамі, музей Прадо, Британський музей та Лувр.

Історія зібрання картин національного музею Швеції бере початок в XVI столітті з колекції шведського короля Густава Васа. Нині в музеї Стокгольму зберігаються близько 16 тис. полотен і скульптур, 30 тис. об'єктів художнього ремесла і графічна колекція світового значення.

Зараз музей закритий на реконструкцію. Але частина його колекції стала доступна онлайн. Це результат співпраці установи з Wikimedia Швеції. Де тепер картини викладені як "суспільне надбання".

"Дозволяючи нашим колекціям ставати частиною сучасного цифрового середовища, ми просуваємо мистецтво. Підвищуємо інтерес до нього та його історії. Мистецтво - для усіх і воно належить усім. Сподіваємося, цей крок призведе до нових творчих відкриттів в художньому мистецтві", - сказав директор музею Берндт Ареллі. Національний музей Швеції продовжить оцифровувати свої колекції і викладати їх на своєму порталі. Щоб забезпечити швидкий і простий доступ до всіх архівних зображень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Олеський замок — це галицький Лувр і Ермітаж"

Рейксмузеум — головний державний музей Голландії. Розміщений у величезному старовинному палаці неоготичного стилю з бургундськими вежами і скульптурними рельєфами. Будівлю звели у 1885 р. Основна експозиція присвячена великим голландським художникам XV -XVII ст. Серед них такі світові імена, як Рембрандт, Вермєєр і де Хох.

Зараз ви читаєте новину «Музей виклав тисячі картин у вільному доступі в мережі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі