вівторок, 21 січня 2014 22:06

Між чорним і білим: Мирослав Вайда закликає дослідити власну темряву
7

Фото: фото: Валерія Радзієвська

У київській галереї "Bottegа" відкрився персональний проект Мирослава Вайди "Темрява". Відомий львівський художник намагається дослідити темну сторону людської душі. У кількох представлених не виставці інсталяціях він поєднує темний і світлий відтінки, експериментуючи з бітумними смолами, деревом, ґумою та іншими матеріалами.
"Поєднує непоєднуване. А також повсякденне і неординарне. Ну от дивлюся я на зношені кросівки на антенах. Хто б їх туди повісив? Відчуття, що маєш справу з можливістю людини спокійно пройтися зношеним взуттям по будь-яких респектабельних речах", - ділиться враженнями відвідувач виставки 45-річний Василь.
"Довге чорне смолянисте полотно здалеку - однорідне. А якщо придивитися зблизька, розрізняєш відтінки, згустки. Така собі архітектоніка темряви в душі.  Можна в ній покопатися", - думка 25-річного Івана. - Або шматок трухлявого дерева, з якого стирчать голкоподібні антени. Це як несподівана агресія від дуже доброї людини. І вона часом має право на неї".
Подолати страх і упередження перед незвичним і незрозумілим - така мета автора. Люди сприймають реалії буття за шаблонами "добре/погано" і важко миряться з тим, що добро і зло можуть поєднуватися в чомусь одному.
"Сьогодні людині складно відкинути принципи інструментального мислення, позбутись шаблонів і кліше, зламати межі і ризикнути, зробивши крок у бік маловідомої, "темної" території. Однак автор пропонує хоча б інколи свідомо чинити саме так. Внутрішні маячки можуть бути набагато дієвішими навігаторами, аніж GPS, і до них варто прислухатися, - коментують інсталяції Мирослава Вайди організатори виставки. - Дозволити собі бути відкритим, приймати, йти і бачити в навколишньому світі досконалість – це дещо з того, що дозволить не втрачати орієнтирів і не боятися навіть у найтемніших закавулках".

Зараз ви читаєте новину «Між чорним і білим: Мирослав Вайда закликає дослідити власну темряву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі