понеділок, 21 травня 2018 10:20

Мишеня Міккі Мауса насправді звали Мортімер

Мишеня Міккі Мауса насправді звали Мортімер
Титри мультфільму "Божевільний літак". Фото: Walt Disney Productions

Прем'єра анімаційного фільму "Міккі Маус у божевільному літаку" студії Волта Діснея відбулася у квітні 1928 року. Вперше мишенято Міккі Мауса побачили глядачі. Він був безголосий і мало нагадував відомий сьогодні образ. Міккі Мауса створили як заміну Кролику Освальду, права на якого Волт Дісней втратив через необачність. Зараз це логотип корпорації Діснея. 21 травня 1928 року Волт Дісней отримав патент на монопольне використання образу Міккі Мауса, головного персонажа свого найуспішнішого на той час мультфільму.

Художники Діснея довго експериментували над новими персонажами - жабеням, кошеням і щеням. Вони були відкинуті Волтом. А мишеня він визнав привабливим персонажем. Художник Аб Айверкс намалював мишеня, яке отримало і'мя Мортімер. Назвати мишеня Міккі, Діснея переконала його дружина Ліліан. З цим іменем він став головним героєм фільму "Міккі Маус у божевільному літаку".

Датою народження Міккі Мауса вважають 18 листопада 1928 року - день прем'єрного показу мультику "Пароплавчик Віллі" у Colony Theater у Нью-Йорку. Це був перший анімаційний фільм із синхронізованим звуком. Він мав величезний успіх, що надихнуло Діснея переробити стрічку "Міккі Маус у божевільному літаку". Її звукову версію зі зміненою назвою "Божевільний літак" випустили 17 березня 1929-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З палестинського телеефіру прибрали Міккі Мауса-антисеміта

Загалом Міккі Маус став героєм понад 130 стрічок Волта Діснея, як короткометражних, так і повнометражних. Дев'ять із них номінували на "Оскар", але отримав його лише "Безсердечний рятівник" 1942 року. Від 1930-го Міккі Маус став персонажем коміксів, що друкували протягом наступних 45 років, і телесеріалів.

Останній короткометражний фільм за участю Міккі Мауса, "Прості речі", створили 1953 року. З того часу на кілька десятиліть мишеня стало героєм розважальних телепрограм, а згодом - і комп'ютерних ігор. Зараз Міккі є одим із найвпізнаваніших у світі образів, і приносить компанії Walt Disney майже 40% доходів. Вартість бренду - більш як $3 млрд.

У бібліотеці Норвегії знайшли копію мультфільму Волта Діснея під назвою "Порожні шкарпетки" 1927 року. Роботу видатного мультиплікатора вважали втраченою. У розпорядженні студії Disney був лише відрізок мультфільму тривалістю 25 с. Плівку з ним зберігають у Музеї сучасного мистецтва Нью-Йорка. Раніше компанію Disney попросили створити мультик із принцесою, що носить одяг великого розміру.

Зараз ви читаєте новину «Мишеня Міккі Мауса насправді звали Мортімер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі