Ексклюзиви
понеділок, 19 червня 2017 17:10

Міноборони звинувачують у спробі знищення найпотужнішого військового ВНЗ

Міноборони звинувачують у спробі знищення найпотужнішого військового ВНЗ
У Національній академії сухопутних військ рівень професійної підготовки курсантів та матеріально-технічна база відповідає стандартам НАТО

Міністерство оборони України має намір перенести з Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного кілька факультетів з підготовки військових. Таке роздрібнення потужного військового навчального закладу під час війни негативно вплине на бойову спроможність Збройних сил України, вважає народний депутат України Ігор Васюник.

За його словами, за ініціативи Міністерства оборони України на найближче засідання Кабміну винесуть постанову про створення у Харкові інституту танкових військ, куди мають намір перенести факультет з підготовки курсантів-танкістів Національної академії сухопутних військ.

"Фактично мова йде про знищення академії у Львові, яка розвивається за прикладом найкращих видових навчальних закладів Сухопутних військ у країнах-членах НАТО. Високий рівень підготовки курсантів відбувається завдяки концентрації в одному навчальному закладі наукового та військового досвіду, якісної навчально-матеріальної бази, наявність найбільшого в Східній Європі полігону Міжнародного центру миротворчості та безпеки, що дає можливість проводити бойові навчання. Є всі умови для комплексної підготовки випускників!

І тепер міністр Полторак вирішив навчання "танкістів" з академії перенести на харківський факультет військової підготовки в цивільному ВНЗ (!), де навіть немає полігону для бойових навчань. Ще міністр Полторак вирішив, що факультет підготовки спеціалістів бойового забезпечення зі Львова потрібно перенести в Кам'янець-Подільський, факультет ракетних військ і артилерії - в Суми.

Фактично знищують потужну військову школу, а саму національну академію сухопутних військ перетворюють у кузню кадрів "політруків" та "баяністів".

Створення з нуля повноцінних баз для навчання військових потягне на мільярди. Чи не завелика розкіш для воюючої держави, армія якої ще три роки тому вистояла завдяки волонтерам, проводити такі "реформи" у військовій освіті? Бо маємо всі ознаки не "реформи", а спланованої серйозної фінансової оборудки, що найгірше вплине на бойову спроможність ЗСУ.

Застерігаю кожного міністра в уряді від голосування за такі неадекватні та небезпечні для держави рішення", - написав на своїй сторінці у Facebook Ігор Васюник.

Нардеп додав, що з іншими народними депутатами будуть звертатись до президента, голови ВРУ, голови РНБО, прем'єр-міністра, а ініціюватимуть заслуховування міністра оборони у парламенті щодо стратегії розвитку військової освіти в умовах війни та інтеграції Україні в НАТО.

В Національній академії сухопутних військ рівень професійної підготовки курсантів та матеріально-технічна база відповідає стандартам НАТО. На базі академії проходили міжнародні навчання за участі ген.секретаря та командування сухопутних військ НАТО, міністрів оборони Канади, Литви, Польщі, Латвії, Турції та ін. Понад 70% усього міжнародного співробітництва ЗСУ припадає на Національну академію сухопутних військ у Львові.

За час російської агресії проти України в академії підготували 6000 офіцерів, 60 000 солдат та сержантів. Фахівці академії провели індивідуальну підготовку 24-ї, 80-ї, 128-ї, 51-ї, 26-ї бригад та підрозділів (в т.ч. безпосередньо в зоні АТО), а розформована 44-та бригада (2000 чоловік) наново сформована фахівцями академії.

300 випускників академії нагородженні високими державними нагородами за мужність та героїзм, проявлені в зоні АТО. Восьмеро стали Героями України, троє з них – посмертно. 63 випускники загинули, захищаючи державу.

Зараз ви читаєте новину «Міноборони звинувачують у спробі знищення найпотужнішого військового ВНЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі