четвер, 28 листопада 2019 15:14

Міла Іванцова надихнула доньку на роман про Японію

Автор: Сергій Старостенко
  Міла Іванцова
Міла Іванцова

Українсько-японський роман Галини Ів "Поверни мене в Японію" оповідає про молодого японця, закинутого дивним чином під час землетрусу до Києва разом із розумним псом породи Акіта-іну, про дівчину-киянку, місією якої стало повернути хлопця й собаку назад.Про це в інтерв'ю журналу "Країна"розповіла мати письменниці Міла Іванцова, яка заохочувала доньку написати цей твір.

"Вісім років моя донька жила між Україною та Японією, багато чого побачила й дізналася, чимало розповідала мені про ту загадкову країну, про спільне й відмінне, ділилася різними історіями. І я не раз їй казала, що все це дуже цікаво, і не можна бути "жлобом", треба ділитися, бо ж не кожен українець зможе на власні очі таке побачити.

Дитина моя довго опиралася і казала, що раз я письменниця, то це зовсім не означає, що всі ними мусять бути. Зрештою я махнула на то рукою. Минув час, і одного дня вона написала мені з міста Кобе, що щойно вийшла з музею, присвяченого тамтешньому землетрусу Хансін, який у 1995 році за пів хвилини перетворив місто на руїни і забрав життя більше ніж 5000 людей. Сказала, що хоче написати роман про те, як японці пережили цей жах і повернулися до повноцінного життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Марусю Чурай" Ліни Костенко знайшла у плацкартному вагоні поїзда" - Міла Іванцова

Я була рада. Всьому свій час. Зерно пустило росток. Роман дійсно був написаний – з цікаво закрученою інтригою, про молодого японця, закинутого дивним чином під час землетрусу до Києва разом із розумним псом породи Акіта-іну, про дівчину-киянку, місією якої стало повернути хлопця й собаку назад. Роман зі скрупульозною точністю в історичних деталях і з авторською вигадкою також. Це добра історія, написана з любов'ю і повагою і до України, і до Японії. У 2014 році роман отримав спецвідзнаку конкурсу "Коронація слова", а ще за рік вийшов з друку у вигляді симпатичної книжки. Думаю, що й у вигляді фільму він теж був би цікавим. Любов, людяність, взаємопідтримка – цінності, які не старіють", - підкреслила письменниця.

Інтерв'ю з Мілою Іванцовою читайте в журналі "Країна".

"Я провела в Японії достатньо багато часу, щоб перестати сприймати її очима туриста. Але не достатньо, щоб відчути себе там удома. Мабуть саме тому добре помічала схожості та відмінності. Японці — дуже особлива нація. Мені важливо було показати в невеличких оповіданнях, що японці — такі самі люди. Зі схожими на наші проблемами та переживаннями. Вони так само закохуються, їздять на роботу та вирішують побутові негаразди. І хоча за менталітетом нація дуже відрізняється від українців, це не робить їх "мешканцями іншої планети", - розповідає Галина Ів.

Зараз ви читаєте новину «Міла Іванцова надихнула доньку на роман про Японію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі