четвер, 30 червня 2011 13:53

Мати народила Василя Шкляра під горіхом - брат письменника

  На свій творчий вечір письменник прийшов у футболці з написом "Воля України або смєрть"
На свій творчий вечір письменник прийшов у футболці з написом "Воля України або смєрть"

2217 гривень зібрали на екранізацію роману "Чорний ворон" на творчому вечорі Василя Шкляра в Києві. В Одесі сума склала близько 6 тис. грн, у Черкасах – 3 тис., у Дніпропетровську – 5 тис. Зустрічі присвячені 60-річному ювілею письменника. Незабаром він вирушає у тур Америкою, Австралією та Канадою.

"Зробили з мене гастролера, а я маю сидіти й писати. Приймали скрізь дуже добре, хоча влада чинила перепони. Коли ночував у івано-франківському готелі, серед ночі почали дзвонити й гупати в двері. Відчиняю. На порозі стоять три величезних охоронці: "У вас щось горить. Пожежна сигналізація спрацювала". Кажу: "Та ні, нічого не горить". "Може ви курите?" - "Курю, але не в кімнаті. Зайдіть подивіться". Глянули: диму немає й пішли собі. Через 5 хвилин знову гупають: "У вас знову спрацювала пожежна сигналізація". Коли приходять втретє, кажу: "Хлопці, виключить цього датчика. То у мене холодноярський вогонь в серці. До ранку сигналізація дзвенітиме", - розповів письменник.

На зустрічі був присутній і його старший брат 62-річний Петро Шкляр.

"Я знаю Василя з утроби. Червень, мати нарвала черешень. А я дивлюся на них, і вперше замітив, що в матері живіт. А згодом бачу, якісь тряпки червоні у дерев'яних ночвах баба пере. І каже, що під горіхом мати братика мені народила", - розказав він і додав, що опис Чорного Ворона у романі дуже схожий на письменника у молодості.

"Зовнішність Чорного Ворона, те, як він повільно дивиться, - це Василь", - зауважив Петро Шкляр.

Прочитати детальніше, скільки разів у дитинстві міг покалічитися письменник, як молоді хлопці після прочитання "Чорного ворона" хотіли вмерти за Україну й хто з нардепів першими пішли з творчого вечора письменника можна у журналі "Країна" № 25 за 1 липня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

 

Зараз ви читаєте новину «Мати народила Василя Шкляра під горіхом - брат письменника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі