неділя, 18 листопада 2018 15:50

Марка Твена прославило оповідання про жабу

Марка Твена  прославило оповідання про жабу

18 листопада 1865 року опублікували перше гумористичне оповідання американського письменника Марка Твена "Знаменита стрибаюча жаба з Калавераса".

Жаб'ячі перегони були одним із видів азартних ігор на Дикому Заході. Історія про волоцюгу, який зміг подолати чемпіона із першою ліпшою болотною жабкою і збагатитися знали майже усі американці. Її переповідали, як анекдот.

30-річний Марк Твен встиг попрацювати лоцманом пароплаву в рідному штаті Міссурі, був шахтарем на срібних копальнях у Вірджинії. Пробував шукати золото в Каліфорнії й залишився у Сан-Франциско. Підробляв журналістом у декількох місцевих газетах.

Усіма знана історія "Знаменита стрибаюча жаба з Калавераса" Марка Твена отримала конкретне місце дії, імена і характери. Життєвий досвід і талант дозволив письменнику колоритно описати типажі Дикого Заходу. В одне з каліфорнійських селищ забрів незнайомець, за сюжетом. Познайомився зі Смайлі - власником жаби в клітці. Той запропонував парі на $40 (сучасні $621- 17348 грн.), що його дрессирована жаба стрибне далі за будь яку земноводну. Незнайомець погодився на умови спору, однак, ситуація ускладнювалася відсутністю конкурентки. Тоді Смайлі довірив клітку гостю і побіг на болото ловити суперницю для своєї чемпіонки. Він не міг упустити нагоди зірвати куш.

Під час змагання підопічна Смайлі не змогла зрушити з місця. Її болотна суперниця легко виграла забіг. Винахідливий незнайомець забрав сорок доларів і пішов. Поки Смайлі не було він напхав його жабу камінням, почала важити 5 фунтів - 2,267 кг.

Саме після публікації у газеті The New York Saturday Press "Знаменита стрибаюча жаба з Калавераса" Марк Твен став відомим літератором.

У 1867 році оповідання увійшло до першої збірки Марка Твена.

У рецензії до роману "Пригоди Гекельбері Фіна" 1884 року один з американських критиків стверджував, що через 100 років Марка Твена будуть пам'ятати лише через "Відому стрибаючу жабу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астрід Ліндгрен боялася назвати ім'я батька свого сина

Оповідання "Знаменита стрибаюча жаба з Калавераса" неодноразово екранізували та переробляли.

У повнометражному мультфільмі 1985 року"Пригоди Марка Твена" оповідання "Знаменита стрибаюча жаба з Калавераса" письменник особисто переказує героям інших своїх книг

Тому Сойєру, Геку Фінну та Беккі Тетчер.

Американский композитор Лукас Фосс написав оперу "Стрибаюча жаба округу Калаверс". Її прем'єра відбулася 18 травня 1950 року в університеті штата Індіана.

Зараз ви читаєте новину «Марка Твена прославило оповідання про жабу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі